Glas Javnosti

MOĆNIK IZ SNS OJADIO KRALJEVO! Terzić popio krivičnu zbog MULJANJA U SPORTU: Nezakonito delio NARODNE PARE

Politika
Autor: Glas javnosti

Zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu Ivan Petrović podneo je krivičnu prijavu Višem tužilaštvu protiv gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića. O njegovim "delima" i malverzacijama u ovom gradu "Glas javnosti" je pisao feljtonski. Sada stižu i nove informacije, da budemo precizni prijave i to krivične.

Razlog podnošenja prijave je, kako se u istoj navodi, to što je Terzić u periodu od 2016. do 2022. potpisivao nezakonita rešenja o dodeli finansijskih sredstava sportskim klubovima i organizacijama.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, “iskorišćavanjem svog službenog položaja”, omogućio pojedinim sportskim klubovima “pribavljanje imovinske koristi”. Kako se navodi, radi se o sredstvima od 400 miliona dinara, koja su šest godina dodeljivana nezakonito, bez kriterijuma ili sprovođenja postupka, iako je to nalagao Zakon o sportu koji je stupio na snagu 2016. godine.

“Zakon strogo zabranjuje dodelu sredstava klubovima koji su u blokadi. Međutim, kada pogledate odluke od 2018. do 2021. godine, videćete da su, recimo, FK Sloga dodeljivana sredstva, iako je u blokadi. Kada pogledate bilans stanja, ne vidite nigde ta sredstva. Postoje osnovane sumnje da je sve to uplaćivano fantomskom klubu ‘Sloga 1947′“, kaže Ivan Petrović, zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu.


Petrović kaže za N1 da ima još sličnih primera, i naglašava da je u poslednje dve godine na sednicama Gradskog veća Kraljeva, više puta ukazivao da se nezakonito dodeljuju budžetska sredstva sportskim klubovima i organizacijama.

Udruženje “Starosedeoci Kraljeva” je takođe ukazivalo na nenamensko trošenje budžetskih sredstava koja se dodeljuju sportskim klubovima.

Ivan Matović iz tog udruženja kaže za N1 da su pozivajući se na Zakon o pristupu informacija od javnog značaja, kontrolisali četiri sportska kluba u Kraljevu. Matović kaže da su odmah nakon što su dobili dokumentaciju, podneli krivičnu prijavu i dostavili sve papire Specijalnom tužilaštvu u Kraljevu za suzbijanje korupcije.


"U toj dokumentaciji skoro da ne postoji nijedan fiskalni račun, ugovor ili faktura. Sve se svodi na izvode iz banaka, odnosno nekakve narativne izveštaje u kojima oni opisuju gde su navodno trošili novac. Zanimljivo je da se kod ta četiri kluba koja smo kontrolisali, a ne sumnjamo da je i kod ostalih, oko 80 odsto tog novca troši na hranarinu igrača, što nije namensko trošenje sredstava. Jer, ovaj grad bi trebalo da razvija sport, a ne da hrani svoje igrače”, objašnjava Matović.

Prema mišljenju naših sagovornika, da se poštovao novi Zakon o sportu koji je 2016. godine stupio na snagu, 90 odsto sportskih klubova i organizacija koji su do tada dobijali novac, ne bi ispunilo kriterijume za dodelu subvencija.

Gradonačelnik Kraljeva nije odgovorio na pitanja N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR