Glas Javnosti

NAPREDNJAČKA KASTA OPLJAČKALA KRALJEVO (13) Šefovi iz SNS-a u jednom potezu strpali u džep 3,7 miliona dinara

Politika
Autor: Glas javnosti

Nema ustanove u koje nije zagazila istraga o radu Preraga Terzića, gradonačelnika Kraljava, a da nisu dospeli do sumnjivih poslova. Jedan deo istražnih radniji je bio usmeren i ka Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu.

Godinama su se prepričavale mutne radnje direktora Zavoda Aleksandra Macana. Znači price i ništa više. Onda je na videlo isplivao prošlogodišnja čudna nabavka. Septembra meseca 2021. ugovoren je novi posao za "sistematsku deratizaciju" Kraljeva. Sve bi bilo u redu da taj posao godinama nije radio kraljevački Zavod za javno zdravlje. Umesto državne firme upala je pripatna. Sve je prepušteno firmi "Eko san".

Caka, međutim, nije samo u tome. Po prvi put, za istu uslugu, ova beogradska firma je ponudila cenu od 4.972.000 dinara. Ranijih godina za taj posao je naplaćivano 1.250.000 dinara. I ima još - "Eko san" je bio jedinu ponuđivač.

Sumnjivo do koske. U kriminalističko-obaveštajnom izveštaju o radu dr Terzića postavljaju se tri ključna pitanja:

- Zašto kraljevački Zavod za javno zdravlje nije učestvovao?
- Ko je naredio direktoru da ne sme da pošalje četiri puta nižu cenu?
- Zašto je direktor prihvatio da ne učestvuje na javnom pozivu, iako je ovaj posao radila njegova ustanova svake godine?

Zaključak na kraju: neko je morao da uzme razliku od 3,7 miliona dinara za isti posao. Ko? Procenite sami, a sve je već argumentovano dokazima, izjavama svedoka i predato nadležnim državnim organima koji će nastaviti dalje postupke.



Međutim, ni to nije sve. Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline je baš u vreme sklapanja posla sa “Eko sanom” poslalo pismo direktoru Macanu sa gomilom optužbi na njegov račun. "Glas javnosti" prenosi celokupno pismo građana na adresu prvog čoveka Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu:

"Direktore, crni direktore!

Sve spiskove imamo već, samo smo hteli da nam to zvanično daš! Od nas se ne može nista sakriti! Tačno u dinar/sat znamo da si primio 169.000 dinara, da si sebi pisao po 15 sati prekovremenog rada, čak i u mesecu kada si bio na bolovanju. Znamo i da si tehničarima isplatio od sedam do 14.000 dinara, vozačima po 700, a čistačicama po 290. Sramota!?

Koliko se kod vas direktore obračunavaju doprinosi, 100 odsto? Zašto ste rešenja davali retroaktivno i bez jasnog obračuna?

Gde je završila kuhinja iz Atriuma, Aurora beše?

Zašto ste, pod pritiskom gradskog većnika Lazarevića, odbili da primite radnicu koja je u kovidu radila na određeno, iako je predsednik naredio da svi moraju da budu primljeni za stalno? Nije prihvatila nepristojne ponude većnika, koje se mogu podvesti i pod seksualno uznemiravanje, ili je nešto drugo u pitanju?

Zašto ste, nakon raskida ugovora toj radnici, istog dana primili čoveka u računovodstvo, iako znate da nemate dovoljno medicinskog kadra, a da ih u računovodstvu ima šestoro? Zašto ste, kada ste uvideli da nema ko da radi, vratili tehničara iz penzije, po ugovoru o delu?

Zašto vam poštovani direktore, sistematsku deratizaciju radi firma iz Beograda za 3,7 miliona dinara više i zašto, pitate Vaše radnike da rade za tu firmu?!

Šta to krijete direktore, pa ne dajete da nam se odgovori?!"

Nastavlja se…

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR