Glas Javnosti

Tri osnovna propusta u slučaju devojčice iz Mirijeva: U školu nije išla, sistemu nevidljiva

Hronika
Autor: Glas javnosti

Uhapšen je otac koji je držao ćerku zarobljenu u stanu na Zvezdari, a brojna pitanja i dalje su otvorena.

Tridesetosmogodišnji Uroš Pašajlić uhapšen je sinoć jer je, kako se sumnja, osmogodišnju ćerku godinama držao zatvorenu u stanu u Mirijevu. U javnosti su se pojavili detalji tamničenja – da je bila zaključana u kupatilu, neuhranjena, okružena smećem. Za slučaj se saznalo nakon što je partnerka zlostavljača policiji prijavila nasilje.

"Do sada je tužilaštvo došlo do saznanja da je devojčica odlukom suda poverena na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj", navodi Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.


Još 2015. godine, kada je devojčica rođena, porodilište je prijavilo da roditelji ne brinu adekvatno o novorođenčetu. Smešteno je u Prihvatilište, a Centar za socijalni rad je pokrenuo tužbu da se i ocu i majci oduzme roditeljsko pravo. Tri godine kasnije, tvrde, sud je doneo odluku da se dete ipak poveri ocu.

Dve godine praćenja porodice nisu dala indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta. Nakon dve godine, organ starateljstva je smanjio intenzitet praćenja i to je zapravo sve bilo do 2020. godine", kaže Smilja Igić, psihološkinja i supervizorka Službe za decu.

Sud, ipak, saopštava da dete 2018. nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

"Pravnosnažnom presudom majka je delimično lišena roditeljskog prava. U preostalom delu tužbe, kojom je traženo da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično, tužbeni zahtev je odbijen. Odbijen je i predlog oca da do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete bude povereno njemu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava", navodi Prvi osnovni sud u Beogradu.

Tri potencijalna propusta

Od tada Centar za socijalni rad nije imao informacije šta se dešava u porodici. Odgovor na pitanje kako je devojčica postala gotovo nevidljiva za sistem upućeni traže u tri potencijalna propusta nadležnih.


"Kako je napravljena procena, kako je rađeno praćenje ove porodice, odnosno oca i deteta, i šta je učinjeno kada je prijavljeno da se u stanu nalazi dete i da se čuju neki zvuci. Moram da kažem da je propust napravilo i okruženje tog deteta, gotovo je nemoguće da su svi znali da gotovo pet godina živi neko dete u stanu koje nikada nisu videli i da niko se nije pitao da li dete ide u vrtić, da li se uopšte igra i da li je upisano u školu", naglašava Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Devojčica nije bila upisana ni u jednu školu, potvrdili su za RTS u Ministarstvu prosvete. Zato, kažu, škola i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavesti nadležne. 

Preciziraju i da evidenciju o deci koja treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi opština. Ko je napravio propust biće utvrđeno, obećava i Ministarstvo za brigu o porodici.


"Ono što ćemo uraditi u narednom periodu je da ćemo izvršiti nadzor nad stručnim radom gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji, a takođe ćemo izvršiti nadzor i u odnosu na postupanje gradskog centra za specijalni rad u odnosu na postupanje nakon ovog događaja", ističe Vukota Vlahović iz Ministarstva za brigu o porodici.

Reagovao je i Zaštitnik građana, pokrenuo je kontrolu šest institucija, centara za socijalni rad, domova zdravlja, škole, policije, nadležnih ministarstava. 

Devojčica je trenutno zbrinuta na klinici u Tiršovoj. O njenoj sudbini odlučiće Centar za socijalni rad.

(Glas javnosti/unaworld.com)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR