Glas Javnosti

TOKSIKOLOŠKI NALAZI ĆE BITI POSLEDNJI DEO SLAGALICE: Telo Mateja Periša sutra napušta Beograd

Hronika
Autor: Glas javnosti

DNK analiza, koja je urađena na Institutu za sudsku medicinu (ISM) Medicinskog fakulteta u Beogradu, potvrdila je da je u sredu iz Dunava, kod Ade Huje, izvučeno telo nestalog Splićanina Mateja Periša (28).

Prvi rezultati obavljene obdukcije pokazuju i da je smrt najverovatnije nastupila - utapanjem! Obducenti će se detaljnije izjasniti o uzroku stradanja kada stignu i toksikološke analize.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zvanično je u četvrtak potvrdilo da je DNK analizom tela koje je pre dva dana, oko 9.20, pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da je reč o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu, čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine.

- Prema preliminarnom nalazu obdukcije, smrt je nastupila nenasilnim putem - navodi se u saopštenju policije.

- Pripadnici MUP su od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje kako bi ga pronašli i rasvetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša, u proteklih gotovo pet meseci, bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za Grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji Grada Beograda.
Da je smrt nenasilna zaključeno je na osnovu toga što tokom obdukcije nisu uočene povrede nanete mehaničkim putem ili bilo kakavim oružjem. Tokom pregleda na Periševom telu nije bilo ni odbrambenih povreda, koje bi mogle da ukažu da se neposredno pre nego što je završio u vodi, sukobio sa nekim.

Tako je, posle 139 dana intenzivne potrage, obelodanjena sudbina mladog Splićanina.

- On se utopio, narodski rečeno - kratko kažu na ISM.

 - Za mesec dana stići će i toksikološki rezultati, ali to neće bitno promeniti nalaz o uzroku smrti. Nema misterije u ovom slučaju, što se tiče obdukcije.

Ipak, i danas je ostalo nejasno kuda je to krenuo Periš te noći između 30. i 31. decembra prošle godine. Sa šestoricom drugara doputovao je u Beograd na doček Nove godine. Smestili su se u iznajmljenom stanu na Dorćolu i kobne večeri krenuli u provod u restoran "Gotik" u popularnoj "Beton hali".
Dva sata iza ponoći, mladi Splićanin je iznenada napustio lokal. Kamere sa video-nadzora više objekata zabeležile su njegovo kretanje u nekoliko ulica u okolini, kao i spuštanje ka reci u Savanovi. Ovu putanju njegovog kretanja potvrdila je i anliza baznih stanica, koje su registrovale signal mobilnog telefona.

Poslednji put signal Periševog mobilnog dohvatila je bazna stanica nedaleko od Ratnog ostrva i to iste noći. U sredu, kada je njegovo telo isplivalo, u zadnjem džepu pantalona pronađen je i mobilni aparat. Na ruci je imao časovnik. Bio je obučen kao te noći kada je i nestao. Jedino nedostaje jedna bela patika, dok mu je druga bila na nozi.

Na sajtu Beogradske nadbiskupije u četvrtak je objavljeno da će telo pokojnog Mateja Periša biti ispraćeno u petak, 20. maja, iz Crkve Svetog Ante u Beogradu, Bregalnička 14, za Split, gde će biti sahranjeni njegovi zemni ostaci. Telo će biti izloženo u crkvi od 15 sati, a u 17 sati će biti ispraćaj koji će predvoditi Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i mitropolit.

Na društvenim mrežama u Srbiji ljudi se opraštaju od Mateja. Tragična sudbina ovog mladića potresla je ceo region, a posebno ljude u našoj zemlji jer je baš ovde njegov život izgubljen.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR