Glas Javnosti

Ponovno odlaganje ročišta za Jovanjicu 2

Hronika
Autor: Glas javnosti

Odugovlačenje u sudskim procesima koji se odnose na Jovanjicu, jedna je od strategija onih koji su u ovim slučajevima optuženi. Dve godine se čeka na pripremno ročiste za "Jovanjicu 2".

Dvadesetprvi pokušaj održavanja pripremnog ročišta u postupku poznatijem kao „Jovanjica 2“ određen je za 29. septembar, jer je za tad zakazano ročište.

Naime, prethodno pripremno ročiste koje je bilo zakazano za 23. jun, odloženo je dvadeseti put zaredom. Tako već više od dve godine U ovom postupku sudsko veće ne uspeva da održi pripremno ročište.

Od maja 2021. pa sve do decembra 2022. godine, ročišta u postupku „Jovanjica 2“ su se iz meseca u mesec redovno zakazivala, uz redovna i odlaganja, ali u poslednje vreme dolazi do usporavanja i u poslednjih devet meseci pripremna ročišta su zakazivana tek dva puta. I ovo novo odlaganje, uz termin koji je određen, znači da ce se dva meseca čekati na ročiste za Jovanjicu 2.

A da vidimo koji su to sve bili razlozi za odlaganje ročišta. Dosta različiti i širokog opsega – od izostanka okrivljenih ili njihovih branilaca na ročištu, preko zahteva za izuzeća postupajućeg tužioca do angažovanja novih advokata odbrane, kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa predmetom.

Sve to uticalo je da predmet dve godine bude bez pripremnog ročišta. Treba napomenuti i da je predsednik sudskog veća u ovom postupku Zoran Ganić više puta imao zakonske mehanizme da održi ročište, i to rešavanjem procesnih prepreka. Naime, mogao je da razdvoji postupak u odnosu na onog okrivljenog, odnosno njegovog branioca, koji nije bio prisutan na ročistu i da ročište ipak održi, što je inače praksa koja se često primenjuje u sudskim procesima.

Prvooptuženi u ovom postupku, kao i u postupku „Jovanjica 1“, je Predrag Koluvija, vlasnik imanja „Jovanjica“. Njega obe optužnice u ovim postupcima označavaju kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Osim Koluvije, u „Jovanjici 2“, su još osmorica optuženih među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi – pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Oni se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su prvooptuženom Koluviji, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

Baš o tim vezama javno je svedočio pred sudom u postupku „Jovanjica 1“ inspektor i šef operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić.

Ispričao je u sudnici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u junu 2023. godine, da se pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je inače i drugooptuženi u slučaju „Jovanjica 2“, pojavio iznenadno na imanju u trenutku policijske akcije novembra 2019. Takođe je Mitić svedočio i o prisnom odnosu Koluvije sa tadašnjim direktorom BIA, a sadašnjim ministrom policije Bratislavom Gašićem. Mitić je naveo da mu je Koluvija pokazivao prepiske sa Gašićem, koje su bile prisne i prijateljske. Ministar Gašić više puta je negirao bliske veze sa Koluvijom.

Podsetimo se, Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 660 kg već osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika kanabisa.

Dok vlast i predsednik tvrde da je Jovanjica najveća afera, inspektor Mitić poručuje – to nije afera, već najveća fabrika skanka u Evropi.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR