Glas Javnosti

OVO NIKO NE SME DA OBJAVI! Tajni dosije agenta Bobića sa kojim je nestalo 150.000 evra

Hronika
Autor: Glas javnosti

Glavni kadrovik srpskih tajnih službi, povratnik u Bezbednosno-informativnu službu, savetnik po vokaciji, poverljiv čovek Marka Đurića, veza albanskih pacijenata za lečene po beogradskim klinikama, "pomiritelj" sa kečetom na glavi…

Pun dosije Dušana Duška Bobića, službenika raznih službi, čije je ime sad isplivalo u aferi pljačke Kendo saveza Srbije odakle je nestalo nekoliko stotina hiljada evra. Poreznici koji češljaju ovu sportsku organizaciju za sada su utvrdili da je Bobić uzeo 150.000 evra.

A ko je službenik Bobić?

Još s početkom dolaska na vlast Slobodana Miloševića Dušan Bobić je radio u Trećoj upravi za unutrašnjeg neprijatelja, koja je bila zadužena za političke protivnike i disidente. Osim toga, bio je i član grupe koja je prikupljala podatke o ljudima deklarisanim američkim prijateljima. Tu je grupu vodio Dragan Filipović, zvani Major Fića, koji je kako je sam govorio, bio savetnik šefa Državne bezbednosti za likvidacije.

Smenjivao lekare

Bobić je kadrovao i u srpskom zdravstvu na gotovo identičan način kako je i u DB, odnsno BIA smenjivao ljude. Njegova meta bili su najugledniji lekari Kliničkog centra Srbije od kojih je neke i uspeo da otera. Na njihova mesta dovodio je svoje proverene kadrove.


Bobić je od 1999. godine bio šef kadrovske službe u Centru državne bezbednosti Beograda kojim je rukovodio Milan Radonjić (optužen za organizaciju ubistva Slavka Ćuruvije). Za vreme Bobićevog šefovanja na čelu te službe, u novembru iste godine, formirano je Šesto odeljenje za koje se govorilo da su im glavi zadaci - likvidacije. Njim je rukovodio Ratko Romić koji je, takođe, optužen za saučesništvo u ubistvu Ćuruvije.


Posle 5. oktobra Bobić je kratko ostao u beogradskom DB-u u svojstvu načelnika odeljenja za logistiku. Nakon toga odlazi službe ali dolaskom SNS-a na vlast dobija mesto savetnika dva poslednja šefa BIA-e Nebojše Rodića i Aleksandra Đorđevića. Na posao se vratio na preporuku Branka Crnog, bivšeg zamenika Radomira Markovića, i samog osuđenog za politička ubistva.

Zapadne zemlje izvršile su pritisak na SNS da se izbace Miloševićevi ljudi iz bezbednosnih struktura pa je Bobić 2015. penzionisan i to u trenutku kada se šef BIA Aleksandar Đorđević spremao u zvaničnu posetu SAD-u. Kako su pisali beogradski mediji, smenjen je kao "proruski" čovek. Vrlo brzo nakon toga dobija novi posao i postaje savetnik Marka Đurića, tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Istovremeno je smenjen i Radivoje Mičić, koji je bio blizak saradnik Frenkija Simatovića, haškog otpuženika. Mićić je svedočio u korist Simatovića u Hagu.

Penzionisani nakon 5. oktobra posle dolaska SNS-a na vlast približavaju se vladajućih strukturama, a u BIA se vratio i bivši direktor Nebojša Rodić, sada ambasador u Azerbejdžanu. 

Vučiću pisao da se slika sa albanskom kapicom

Pored biznisa sa prevozom albanskih pacijenata sa Kosmeta u beogradske bolnice, Bobić je aktivno učestovao i u akciji "pomiritelj". Naime, on je jedini radnik BIA koji se slikao sa albanskom kapom "keče". Nagovarao je i svoje kolege iz službe da se slikaju sa albanskim simbolom jer bi, po njemu, to predstavljalo akt pomirenja Srba i Albanaca. Toliko je daleko otišao u svojoj "pomiriteljskoj" misiji da je čak poslao dopis i predsedniku Aleksandru Vučiću da se slika sa albanskom kapom.

Bobić je dnevnice i devize, koje su bile u specijalnoj kasi BIA, uzimao za navodna službena putovanja i to najčešće u Dubai. Ali, novac je trošio i na provode, uključujući i plastične operacije za svoju ljubavnicu. Uspeo je i ćerku da ubaci u proceduru za dobijanje posla u BIA.

Tokom svoje bogate bezbednjačke karijere bio je zadužen i za praćenje Vojislava Šešelja, lidera SRS-a. Iz te akcije bio je vrlo dobro upućen u odnos Šešelja sa Miloševićem. Šešelj je kasnije izjavio da nije znao da ga je Bobić špijunirao. Zanimljivo da je Šešelj bio upravo taj koji je krajem 2015. godine zvanično obelodanio da su Albanci sa Kosova ilegalno lečeni u bolnici "Dedinje" u Beogradu označivši upravo Bobića kao vrh kriminalne organizacije koja se bavi dovođenjem Albanaca u ovu beogradsku bolnicu. Kasnije je govorio da su  "Bobića su te aktivnosti preporučile za Kancelariju za KiM".

U međuvremenu, bacio se i na poslove sa carinom. U tim malverzacijama saučesnik mu je bio kum Bane Šogun, takođe pripadnik službi državne bezbednosti.

 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR