Glas Javnosti

KENDO HOBOTNICA U KLUBOVIMA (2) Sami sebi pisali fakture, Nikolić na prvenstvu uzeo 30.000 evra

Hronika
Autor: Glas javnosti

Klupko malverzacija u Kendo savezu Srbije počelo je da se odmotava kada su u njihove prostorije upali poreznici. Oni su ušli u Savez zbog neizmirenog poreskog duga od 2,43 miliona dinara ali su "češljajući" papire otkrili neverovatne malverzacije.

Prema prvim procenama Dušan Nikolić, bivši predsednik Kendo savez Srbije, očerupao je ovu sportsku organizaciju za 250.000 evra, dok je njegov saučesnik Duško Bobić, bivši funkcioner BIA uzeo 150.000 evra.

Ovaj dvojac je ostavio Savez pred bankrotom, iako im je država obilato donirala za dva Evropska prvenstva u kendzu koja su se održala u Beogradu.


Pozdravni govor Dušana Nikolića u Beogradskoj areni

Poreznici su definitivno utvrdili kako je išla pljačka i to su ilustrativno u svom izveštaju prikazali kroz Evropsko prvenstvo održano od 24. do 26. maja 2019. godine u Beogradskoj areni a koji je organizovao tadašnji predsednik Kenzo saveza Dušan Nikolić.
Samo na ovom takmičenju on je strpao u džep 30.000 evra.

Bobić neće da priča

"Glas javnosti" već dva dana pozivao na telefon Duška Bobića, koga poreznici sumnjiče da je iz raznih novčanih malverzacija iz Kendo saveza uzeo 150.000 evra. - Na sastanku sam. Pozovite malo kasnije - rekao je juče kratko našem reporteru. Kasnije se više nije javljao na mobilni telefon.

U ovim malverzacijama za izvlačenje keša bila je umrežena turistička agencija i pet kendo klubova iz Beograda, Paraćina i Šapca. Poreska policija je otkrila da je su pored Nikolića i Bobića u igri bili i njihovi najbliži saradnici Veljko Đoković (45), Ivan Jovanović (42) i Vladimir Kovčanin (65).

Šema je išla na sledeći način: Nikolić je za potrebe uplata kotizacija za prvenstvo, polaganje za zvanje, smeštaj i oproštajnu žurku koristio turističku agenciju "Club Paradiso".

Ova turistička agencija je, inače, u vlasništvu Ivane i Srđana Andrića.
Poreznici sumnjaju da je izabran ovaj kanal kako bi se omogućilo izvlačenje novca pomoću fiktivnih ugovora.

Instrukcija za učesnike iz inostranstva je glasila da na račun "Expobanke" uplaćuju novac.
Na navedenom Evropskom prvenstvu bilo je prisutno 650 takmičara, dok je procena ukupnog prihoda od njih bila oko 23,5 miliona dinara.
Ovu sumu potvrđuje i provizija koju je uzela turistička agencija, tačnije deo kolača je bio 6,4 odsto na provizije, odnosno 1.057.500 dinara.

Pored turističke agencije "Club Paradiso" za izvlačenje novca koristili su se i kendo klubovi: beogradski Makoto, Kodokan i Moniri, kao i Katori iz Paraćina i šabački Kaishin.
Da apsurd bude veći zakonski zastupnik Kodokana i Makata je Nikolić, Monirija Đoković, a Katorija - Emina Mladenović.

Sumnja se da je deo novca izvučen i preko fiktivnih ugovora sa uvećanim iznosima  sa hotelom "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu gde je bio smešten najveći broj takmičara i sudija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Silvia u 04.04.2022 15:12:51 h
     0 
A tekst pisao kendo klub Beograd...haha dajte ljudi ...vreme je da pubertet prodje....da nije smesno bilo bi zalosno
od Tonin u 30.03.2022 20:43:31 h
     0 
Bavim se kendo-om 20 godina, i vece zlo od doticnog Nikolica nije moglo da zadrsi savez….AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP