Glas Javnosti

MEĐUNARODNA ZAPLENA KOKAINA OTKRILA ŠOKANTNE DETALJE: Dijana Hrkalović, Velja Nevolja, Marko Miljković i neki funcioneri pominju se u iskazima uhapšenih?!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U velikoj međunarodnoj akciji protiv trgovine drogom koja je sprovedena na teritoriji Italije 2019. otkrivena je, između ostalog, imovina velike vrednosti koju su srpski mafijaši i pojedini državni funkcioneri sakrili na teritoriji te zemlje.

Tom prilikom zaplenjeno je 1,024 tone kokaina, dva miliona evra u kešu i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od milion evra. Ukupno je uhapšeno 16 osoba, među kojima su bila i dvojica srpskih državljana. Ipak, kako je Srpskom telegrafu potvrđeno u visokim policijskim i bezbednosnim krugovima, kao i u diplomatskim izvorima, akcija "Familija" donela je i šokantna saznanja o delovanju kriminalaca iz Srbije i nekih funkcionera na visokim pozicijama, pre svega, unutar MUP, na teritoriji Italije.- Pokazalo se da je srpski ogranak "kavačkog klana", dakle Veljko Belivuk i Marko Miljković, održavao redovne kontakte s visokopozicioniranim italijanskim mafijašima, ali i grupama iz drugih država.

-U sve to, naravno, direktno su bili umešani njihovi mentori iz države i policije. Imena Dijane Hrkalović i jednog visokog funkcionera MUP pominju se u većem broju papira i iskaza, baš kao i još nekih biznismena, čija su imena dobro poznata javnosti u Srbiji - objašnjava dobro upućeni izvor i nastavlja:

Iza akcije, sprovedene pod kodnim imenom "Familija", stajao je praktično američki FBI, a učestvovali su DEA (uprava za suzbijanje narkotika SAD), italijanska. češka i neke druge policije.
Tom prilikom zaplenjeno je 1,024 tone kokaina, dva miliona evra u kešu i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od milion evra. Ukupno je uhapšeno 16 osoba, među kojima su bila i dvojica srpskih državljana. Ipak, kako je Srpskom telegrafu potvrđeno u visokim policijskim i bezbednosnim krugovima, kao i u diplomatskim izvorima, akcija "Familija" donela je i šokantna saznanja o delovanju kriminalaca iz Srbije i nekih funkcionera na visokim pozicijama, pre svega, unutar MUP, na teritoriji Italije.

-Pokazalo se da je srpski ogranak "kavačkog klana", dakle Veljko Belivuk i Marko Miljković, održavao redovne kontakte s visokopozicioniranim italijanskim mafijašima, ali i grupama iz drugih država. U sve to, naravno, direktno su bili umešani njihovi mentori iz države i policije. Imena Dijane Hrkalović i jednog visokog funkcionera MUP pominju se u većem broju papira i iskaza, baš kao i još nekih biznismena, čija su imena dobro poznata javnosti u Srbiji - objašnjava dobro upućeni izvor našeg lista i nastavlja:
- Takođe, opsežna istraga koja je pratila tragove novca i droge, najviše kokaina, dovela je do podataka o imovini ogromne vrednosti, što u novcu, što u nekretninama, što u raznim dragocenostima, iza koje, u stvari, stoje upravo pomenuti ljudi. Naravno, malo toga se vodilo na njihova imena, ali su veze koje vode do njih više nego jasne.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, mafijaška hobotnica u Srbiji naročito je vodila računa da niko ne uđe u trag njihovim poslovima i imovini koju imaju u Italiji. Ipak, svesni činjenice da bi obruč mogao početi da se steže, rešili su da ništa ne prepuste slučaju. Dok su, s jedne strane, filovali državni vrh i predsednika Aleksandra Vučića pričama da zapadne službe pokušavaju nešto da isfabrikuju i na neki način njegovog brata Andreja povežu s kriminalnim strukturama bilo gde, pa i u Italiji, kao što su i u javnost proturali slične priče, s druge su poslali svog čoveka u Rim.

- Trebao im je neko ko će predstavljati njihove oči i uši na licu mesta. Ko će unapred znati za akcije koje spremaju italijanske vlasti ili neke druge službe i agencije, ali i neko ko će, po mogućstvu, biti u prilici da u okviru tih akcija ponešto i opstruira da bi zaštitio svoje gazde. Tako je put srpske ambasade u Rimu krenuo Vladimir Tintor, kog je paralelna struktura unutar MUP predložila i preko jednog ministra izgurala za policijskog atašea, odnosno izaslanika, u našem diplomatskom predstavništvu - priča izvor Srpskog telegrafa.

Tintor je, inače, čovek krajnje zanimljive biografije, čiji uspon teče paralelno s jačanjem Dijane Hrkalović i grupe čiji je ona deo. On je, naime, 2014, u vreme dok je na čelu MUP bio Nebojša Stefanović, iz civilne službe sa završenom srednjom školom prešao u MUP i to zajedno s Goranom Papićem (uskoro mu počinje suđenje pod optužbom da je nezakonito vratio blindirani automobil oduzet od Marka Miljkovića, desne ruke Veljka Belivuka). Tintor postaje deo odeljenja za poslove bezbednosti pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova, koje je, u stvari, činilo jezgro paralelne strukture unutar MUP, pod direktnom kontrolom Hrkalovićeve i visokog funkcionera s kojim je zajedno delovala. Usput, što je posebno zanimljivo, on je sve vreme fitnes trener tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića. Iz tog odeljenja, Tintora šalju u Rim, pokazaće se, sa specijalnim zadatkom...

Kako naglašavaju sagovornici iz Italije, posebno je simptomatično što se Tintor nije čak ni akreditovao, kako se to kaže, u italijanskoj policiji. Jer, da jeste, morao bi da im dostavlja sve podatke koje bi od njega zatražili zbog saradnje u otkrivanju i hapšenju mafijaša. To što nije, navode, dovoljno govori o njegovim namerama.

Srpskom ministru našli stan u Rimu

U akciji "Familija" došlo se i do jakih indicija da jedan srpski ministar ima stan u Rimu. Postoje i, manje-više, čvrsti dokazi koji ga povezuju s tom nekretninom, o čemu su, u međuvremenu, italijanski istražni organi obavestili srpske kolege.

Kako se može čuti u obaveštajnim krugovima, pomenuti ministar pokušao je preko svih mogućih domaćih i inostranih veza da stopira utvrđivanje pune istine o ovome, međutim, nije uspeo, te se u narednih nekoliko sedmica može očekivati i zvanično objavljivanje ove informacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR