Glas Javnosti

KUM DARKA ELEZA PUŠTEN IZ ZATVORA! Đorđe Ždrale na slobodi, iza rešetaka bio 12 godina

Hronika
Autor: Glas javnosti

Đorđe Ždrale pušten je danas u poslepodnevnim satima iz zatvora u Vojkovićima.

On je pušten odlukom Suda BiH, što je potvrdio za "Avazov" portal Siniša Perković, direktor zatvora.

- Došlo je od Suda rešenje o spajanju kazni i mi smo postupili po rešenju - rekao je Perković.

Ždrale je kaznu zatvora izdržavao u Vojkovićima, iza rešetaka je bio 12 godina, a Sud BiH ga je pustio, pre nego je odležao čitavu kaznu.

Ždrale je zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS, 7. juna 2000. u Bijeljini, osuđen na 20 godina zatvora.



U obrazloženju nepravosnažne presude se navodi da je Sud utvrdio da je Ždrale, zajedno sa njemu poznatim osobama, na naročito surov i podmukao način izvršsio ovo krivično delo i ugrozio bezbednost ljudi koji su se u momentu izvršenja nalazili u neposrednoj blizini.

Sud je utvrdio da je u planiranom ubistvu, u čijoj je pripremi učestvovalo više ljudi, upotrebljeno oružje velike razorne moći.

Ždrale je iz automatske puške ispalio tri rafala, odnosno 13 metaka, od kojih je šest pogodilo Mauzera i usmrtilo ga na licu mesta.



U momentu ubistva, Ždrale je služio kaznu zbog ubistva Gorana Batinića. Zatražio je dopust u periodu od 5. do 12. juna 2000. godine, što nije evidentirano u zatvoru, pa se Ždrale nadao da će mu to biti alibi. Kaznu za ubistvo Batinića, Ždrale takođe nije u potpunosti odslužio jer ga je pomilovao tadašnji predsednik RS Mirko Šarović.

Ždrali je suđeno i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama. Međutim, on je oslobođen tih optužbi. Njegovi saradnici Boris Govedarica, Zoran Golub i Vlatko Mačar ubijeni su u 2007. i 2008. godini.



Njegov kum je jedan od najvećih kriminalaca u regionu Darko Elez, koji je odnedavno takođe zatvoren zbog brojnih likvidacija i krađa te organizovanja kriminalne grupe.

Ždrale je 2009. godine uhapšen u Nemačkoj na aerodromu u Frankfurtu, na osnovu međunarodne poternice.

BONUS VIDEO: Surova životna ispovest devojke sa albinizmom i priča o ljudima koji “nisu po standardima”

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR