Glas Javnosti

KO JE RADOJE ZVICER? Vođa kavačkog klana nekoliko puta izbegao hapšenje i preživeo atentat

Hronika
Autor: Glas javnosti

Radoje Zvicer se smatra jednim od osnivača i vođa "kavačkog klana" i jednim od najvećih švercera kokaina na svetu, možda i najveći distributer narkotika kolumbijskih kartela.

Njegovo ime pojavilo se prvi put u javnosti u decembru 2017. godine, kada je objavljen 15-minutni snimak na Jutjubu sa detaljnim informacijama o „kavačkom klanu“, vođi ove grupe i njenim članovima.

Tada su otkriveni detalji koji nisu bili spominjani u javnosti, a koji se odnose na kriminalno delovanje ovog klana, kao i imena država u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste.


On iz inostranstva rukovodi članovima ove kriminalne organizacije i sumnja se da je umešan u naručivanje ubistava na našim prostorima. Takođe, smatra se da stoji iza likvidacije šefova "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Reč je o osveti "kavčana" za prodaju informacije o tom tovaru vrednom oko milijardu evra agenciji DEA i FBI. 

Naime, prema saznanjima bezbednosnih službi iz regiona, Radoje Zvicer krio se u zemljama regiona i EU pod lažnim imenom Babića, rođenog 6.2.1979. iz Orašja, BiH. Babić je državljanin BiH koji je rođen u nemačkom gradu Nirnbergu, a on nikada nije vadio dokumenta BiH, naveo je svojvremeno podgorički Dan.

Pošto je Babić odgovarao njegovom opisu i starosti, Kotoranin je to iskoristio i preko svojih "kanala" u BiH izvadio pasoš koji mu je poslužio za neometano putovanje.

Zvicer je, prema navodima medija pre nekoliko godina izbegao hapšenje prilikom policijske akcije na teritoriji Kosova i Metohije, pošto je dan pre toga pobegao iz Prištine na osnovu dojave koju je dobio iz nepoznatog izvora.

Žena ga spasila od smrti

Zvicer je jedno vreme boravio u Prištini odakle je koristeći lažna dokumenta putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Iako se policija nadala da će i on biti uhvaćen u akciji koju su pripremali desetak dana, Zvicer je uspeo da napusti mesto koje je povremeno koristio.

Njegovo ime ponovo je dospelo u medije kada je u maju 2020. godine izbegao smrt u Ukrajini.

Njemu su tada ispred zgrade u kojoj je živeo sa suprugom prišli napadači i ispalili nekoliko hitaca. Od smrti ga je spasila upravo supruga Tamara, koja je u tom trenutku izvadila pištolj i zapucala na napadače, što ih je omelo da završe posao.

Iako teško ranjen, Zvicer je uspeo da se oporavi, a onda se, prema pisanjima medija, jedno vreme vratio u Crnu Goru.

Odatle je, kako se navodi, pobegao u februaru prošle godine čim su uhapšeni njegovi saradnici u Srbiji Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostatak ekipe.

Izbegao hapšenje

Vođa "kavačkog" klana, koji se smatra jednim od najvećih švercera kokaina na svetu, već u martu nije zatečen u svojoj kući u kotorskom naselju Kavači. Crnogorska policija upala mu je u kuću 28. marta. Njegovo bekstvo se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do "kavčana" i plana likvidacije.

Tom prilikom je raskrinkan plan koji je napravljen za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Velje Nevolje.

Trenutno nije poznato gde se Zvicer nalazi. Navodno, on je poslednji put lociran u Brazilu. Preko Bosne i Hercegovine napustio Balkan, a potom mu je, kako se sumnja do Južne Amerike, jedna stanica bila Španija. Pojedini mediji su objavili da je Zvicer bio lociran u Parizu.

Očigledno je da je Zvicer imao jake pomagače, kao i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije, obzirom da je "ispario" dok je bio na merama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR