Glas Javnosti

KO KRIJE ZVICERA I VUKOTIĆA? Vođama pomažu iz SLUŽBI, a evo kako su isplanirali bekstvo!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Označeni vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić, uprkos zabranama pobegao je iz Crne Gore, a ne tako davno je to učinio i njegov (ne)prijatelj Radoje Zvicer.

Postoji mogućnost da su obojica imali jake pomagače iz bezbedonosnih struktura, kao i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije.

- Bežanje su im omogućile osobe iz bezbedonosnih struktura. Tako su uspeli da umaknu iz Crne Gore. Obojici je javljeno kada je najbolje da pobegnu. Takve osobe, tako visoko rangirani kriminalci uvek unapred imaju spremne sigurne lokacije. To je jedna čitava veza, čitav krimi koji je povezuje više zemalja - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Ističe da kriminalci traže utočište u državama koje su daleko od Evrope. Tačnije, da su to destinacije koje imaju blaže zakone i koje nisu toliko angažovane da se bore protiv narko-mafije.

- To su u većini slučajeva Južna Amerika i zemlje Južne Afrike, mada, to ne mora da znači, ali većnom su neke od te dve. Da bi došli dotle oni moraju da imaju jaka "leđa" i u Albaniji, Španiji, Bosni... Dakle, u svim zemljama preko kojih se ide tako daleko - priča Radovanović.

On ističe da su štekovi u koje su smeštene odbegle vođe u većini slučajeva stanovi, a ne kuće.

- Oni gledaju da to budu što manje upadljivi stambeni prostori. Kuće su izdvojene i samim tim više upadaju u oči. Iznajmljeni stanovi su uvek bolja rešenja jer su tu stopljeni sa okolinom. Naravno, tu borave pod lažnim imenima. Neretko je slučaj da im u tim zemljama, osim narko-kartela, život i skrovište čuvaju i tamošnji predstavnici iz bezbedonosnih struktura - priča Radovanović.

On ističe da će sada njihova mesta preuzeti nove vođe.

- Sada će na njihova mesta doći nove vođe, naravno iz istih klanova - navodi on.

Radoje Zvicer pobegao je u februaru neposredno nakon što su uhapšeni njegovi saradnici Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostatak ekipe.

Vođa "kavačkog" klana već u martu nije zatečen u svojoj kući u kotorskom naselju Kavači. Crnogorska policija upala mu je u kuću 28. marta. Njegovo bekstvo se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do "kavčana" i plana likvidacije. Raskrinkan je i plan za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača "Partizana" Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Velje Nevolje.

Prema poslednjim saznanjima, Zvicer je poslednji put lociran u Brazilu. Preko Bosne i Hercegovine napustio je Balkan, a potom mu je, kako se sumnja do Južne Amerike, jedna stanica bila Španija. Pojedini mediji su objavili da je Zvicer bio lociran u Parizu.

Vukotić je pobegao kada se saznalo da je podstrekivao na ubistva svojih protivnika - Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, Marka Miljkovića Mareta, Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. U potrazi za osumnjičenim Vukotićem policija je pre deset dana pretresla objekte u Kotoru, Podgorici i na Cetinju koji su u njegovom vlasništvu. Ali ni u jednom od njih nije pronašla ni Vukotić niti bilo kakav dokaz koji bi joj bio od koristi.

Na osnovu podataka do kojih su došli, saznalo se da je "škaljarac" napustio zemlju dve nedelje pre nego što se dogodila policijska akcija.

(Glas javnosti/Blic)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR