Glas Javnosti

PO ZNIMANJU VOĐA 'KAVČANA' I MILIONER: Otkrivene Zvicerove firme po Slovačkoj!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Radoje Zvicer, koji je označen kao vođa kavačkog klana, godinama posluje u Slovačkoj i u svom vlasništvu ima tri firme u čijem poslovanju se pojavljuju milionski iznosi.

Dok srpska policija pokušava da uhvati Radoja Zvicera, novi detalji iz njegovog „poslovanja“ u Slovačkoj počinju da isplivavaju.

Nakon hapšenja ogranka kavačkog klana u Slovačkoj, sada je otkriveno da se kao vlasnici u tri firme pojavljuju Maja Zvicer, supruga Gorana Zvicera, inače brata Radoja Zvicera, njegov tast Nebojša Seferović i još jedna žena, verovatno njima bliska.

Prvi trag o poslovanju Zvicera u Slovačkoj pojavljuje se početkom prošle godine, kada porodica započinje posao. Maja Zvicer, supruga Radojevog brata Gorana, prva se prijavila u Privredni registar u januaru 2020. godine.

Maja Zvicer je vlasnica kompanije CGMN sa sedištem u Brekovu. Viktor Mohnač, koji godinama pruža konsultantske usluge posebno stranim klijentima i investitorima, govorio je za slovenački portal o poslovanjima ovih firmi.

- Bila je ovde jednom ili dva puta do sada, kako bi predala neka dokumenta. Na poslovanje kompanije je značajno uticala kriza sa korona virusom i ograničila je poslovanje. Nismo se čuli više od godinu dana- rekao je Mohnač o aktivnostima Maje Zvicer.

Mohnač takođe rukovodi još jednom tamošnjom kompanijom koja je u vlasništvu Zvicerove uže porodice. Kada su mu reporteri slovenačkih medija predočili podatke o Zviceru, rekao je da prvi put čuje tako nešto.

- Nemam društvene mreže i nikada nisam ništa čuo ili pročitao o tome. Sada prvi put čujem i morao bih da proverim ove podatke. Osećam da mi curi hladan znoj niz leđa - kazao je za slovački portal „Aktuality“ komentarišući navode o zverstvima koje je navodno počinio kavački klan.

Prema informacijama pomenutog portala, kompanija CGMN se bavi trgovinom potraživanja. U finansijskom izveštaju za 2020. godinu navodi se da je njegova firma od kupaca potraživala iznos od oko 750.000 evra i da na svom bankovnom računu ima još 345.000 evra.

S druge strane, komapnija je prijavila obaveze prema svojim trgovinskim partnerima od skoro 1,1 milion evra. Izveštaj o dobiti i gubitku CGMN takođe pokazuje da je deo poslovnih transakcija obavljala u stranim valutama. Prošlu godinu firma je završila sa gubitkom od 1.034 evra.

Viktor Mohnač kazao je da nije bilo nikakvih sumnjivih transakcija sa ovom firmom.

Mesec dana nakon Maje Zvicer, u februaru prošle godine, ime crnogorskog biznismena Nebojše Seferovića iz Kotora pojavljuje se u slovačkom privrednom registru. Prema informacijama portala, on je tast Radoja Zvicera, odnosno otac njegove supruge Tamare Zvicer, čije se ime takođe provlačilo kroz stranice crne hornike, posebno u vreme kada je pokušan atentat na Zvicera u Ukrajini, koji je preživeo samo zahvaljujući njenoj reakciji i tome što je otvorila vatru na napadače, o čemu svedoči i jedna fotografija sa sigurnosnih kamera.

Prošle godine Seferović je preuzeo postojeću kompaniju Eqqus (Ekus) u Slovačkoj.

Navodi se da je Mohnač takođe generalni direktor kompanije Rad, koja je osnovana u avgustu 2020. godine, a sedište joj je u hotelu u mestu Vranov na Toploj.

- Njen vlasnik je izvesna Mitra Ćaćić, koja svoje prebivalište navodi na istoj adresi u starom gradu Kotoru kao i otac Tamare Zvicer, Nebojša Seferović - navedeno je u članku o poslovanju porodice Radoja Zvicera u Slovačkoj.

Crnogorska trgovinska zadruga Eksport – Import Šark, u kojoj se pojavljuje ime Tamare Zvicer uz njenu majku Milenu Seferović, ima navedenu identičnu adresu iz restorana u Kotoru, gde je prijavljen Seferović.

O misterioznoj Mitri Ćaćić Viktor Mohnač kaže da ga nije dugo kontaktirala, nakon osnivanja.

- Ta kompanija nema ni račun u banci - kazao je on.

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR