Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! SRPSKI DŽEK TRBOSEK TRAŽI SLOBODU POSLE 27 GODINA ROBIJE!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Bivši legionar i nekadašnji pripadnik Arkanovih "tigrova“ Marinko Magda (58) iz Subotice, osuđen na doživotnu robiju zbog 14 ubistava, traži da ga posle 27 godina puste iz zatvora Čilag u Segedinu, jer po zakonu ima pravo na uslovni otpust!

Njegov branilac, advokat Slavko Petrić iz Beograda je 12. avgusta ove godine podneo molbu Višem sudu u Subotici, navodeći da je njegov klijent izdržao preko dve trećine kazne, ali ona ni posle četiri meseca još nije stigla na razmatranje. 

Advokat Slavko Petrić kaže da je Viši sud u Subotici nadležan da odlučuje o molbi za uslovni otpust jer je presuda mađarskog suda priznata u Srbiji. On ističe da je Magda izdržao preko dve trećine kazne.

- Magda se sada nalazi u zatvoru Čilag u Segedinu. Za mišljenje o vladanju tokom izdržavanja kazne, kao i sveukupnom ponašanju postoje relevantni podaci i izveštaji u ovoj ustanovi. Njegovo dosadašnje ponašanje i kazna koju je izdržao ukazuju da neće izvršiti novo krivično delo dok traje uslovni otpust. On se u mađarskom zatvoru toliko popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati i da neće učiniti novo krivično delo do isteka kazne - naveo je Petrić u molbi za uslovni otpust.    

Vrhovni sud Mađarske pravosnažno je osudilo Marinka Magdu 1996. godine posle procesa koji je pratila čitava zemlja. Uhapšen je u januaru 1994. godine u Segedinu zbog sumnje da je ubio Editu Marton Nemet u Orošhazi (Mađarska) i bračni par Rozaliju i Antala Horvata u Kečkemetu, kao njihovog prijatelja Dragutina Kujundžića iz Subotice. Osuđen je za ova četiri ubistva, dok su dokazi za ubistvo porodice čuvenog gradskog poslastičara Balinta i Gizele Nađ, kao i njihovih sinova Danijela (17) i Balaža (10), odbačeni kao nedovoljni. Kaznu u Mađarskoj služio je u zatvorima Šatorljaujhelji i Šopronkohid, a pre tri i po godine je premešten u poznati zatvor Čilag u Segedinu. On je lično tražio premeštaj u zatvor Čilag, navodeći da želi da bude bliži porodici.

Ubistva u Mađarskoj samo su deo zločinačkog pohoda ovog Subotičanina koji je nekada bio u Legiji stranaca, a potom se priključio Arkanovim „tigrovima”. Sa svojim saučesnicima je u januaru 1993. godine počeo seriju zločina na teritoriji Vojvodine. Njegova prva žrtva u Subotici bila je Ida Feher, posle nje je sa svojom grupom ubio Josipa Agatića i njegovu suprugu Vericu, kao i tročlanu porodicu Petrić -  Milana i Stanu i njihovog sina Daneta (10). Konačan broj njegovih žrtava nije poznat, ali se procenjuje da je u Vojvodini i na jugu Mađarske sa svojim odredom smrti ubio četrnaestoro ljudi.

Za ubistva u Srbiji suđeno mu je u odsustvu i osuđen je na smrtnu kaznu, koja je 2001. godine preinačena u kaznu od 40 godina zatvora. U slučaju da u Mađarskoj bude pušten na uslovni otpust, Magda nikada ne bi izašao na slobodu, jer bi odmah bio izručen Srbiji na izdržavanje kazen od 40 godina.

Podsetimo, Magda je uhapšen u svom stanu u Mađarskoj 1994. godine. Suđeno mu je u Budimpešti, a sudija Zoltan Varga ga je osudio na doživotnu robiju. Prema zakonima Mađarske, mogao je tek posle 25 godina da traži uslovni otpust iz zatvora. Prvi put je podneo molbu u februaru 2019. godine, ali je sud odlučio da višestruki ubica ne ispunjava uslove i obavestio ga da najranije 2021. godine može ponovo da traži puštanje na uslovnu slobodu.

Prema pisanju mađarskih medija, sud je 2019. godine procenio da Magda nije spreman za izlazak na slobodu, jer nije pokazao nijedan znak kajanja za počinjene zločine. Mađarski sud je tada objasnio da na odluku najviše utiče njegovo ponašanje u zatvoru, sklop njegove ličnosti i budući planovi, kao i nagrade koje je dobio za vreme boravka u zatvoru. U slučaju da se svi ovi uslovi ispune, konačnu odluku donose stručnjaci koji procenjuju psihološki sklop njegove ličnosti, tačnije da li može ponovo da se uklopi u društvo i da li predstavlja opasnost po okolinu. Međutim, Magda ne može da izađe na slobodu čak i kada bi sud usvojio njegovu molbu za uslovni otpust, jer ga u Srbiji čeka robija od 40 godina.

Magda povrh doživotne dobio zabranu javnih poslova od 10 godina i proterivanje iz Mađarske  

Magda je pravosnažnom presudom suda u Budimpešti od 6. oktobra 1995. godine, koja je potvrđena na Vrhovnom sudu Mađarske, od 31. maja 1996. godine, oglašen krivim jer je iz koristoljublja i sa izuzetnom svirepošću ubio više ljudi. Osuđen je na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora, zabranu vršenja javnih poslova u trajanju od 10 godina i na proterivanje sa teritorije Republike Mađarske. Dve krivične prijave za nasilje prema policajcima, kao i za zloupotrebu vatrenog oružja su obustavljene. Sva pokretnina Marinka Magde se zadržava, prema odluci suda u Budimpešti, radi pokrivanja troškova krivičnog postupka. Magda je odlukom suda dužan da nadoknadi iznos od 644.191 forinti i da snosi eventualne naknadne troškove. 

 Magda Molba za uslovni otpust 
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR