Glas Javnosti

DEČAK KOJI JE POČINIO SVIREPO UBISTVO SA DESET GODINA IPAK OSTAJE U ZATVORU: Džon Venebls je pretnja javnosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Smatra se da i dalje predstavlja opasnost za javnost

Odbor za uslovni otpust odbio je zahtev Džona Veneblsa (41) za puštanje iz zatvora samo nekoliko dana nakon što je saopšteno da je "potpuno rehabilitovan".


Venebls, poznat po ubistvu dvogodišnjeg Džejmsa Baldžera 1993. godine, dobio je negativan odgovor jer su zvaničnici izrazili uverenje da i dalje predstavlja opasnost.

Iako mu je odobreno privatno dvodnevno ročište za uslovni otpust s obzirom na "štetu njegovom mentalnom zdravlju" u javnosti, Venebls je ipak odbio da se pojavi na ročištu.


Denis Fergus, majka preminulog Džejmsa Baldžera, izrazila je zadovoljstvo zbog odluke o odbijanju puštanja, koju je njen portparol opisao kao "dan koji je čekala godinama".

Džon Venebls je prvi put pušten iz zatvora 2001. godine, ali je od tada dva puta vrćen iza rešetaka zbog pravljenja seksualnih fotografija dece.

Foto: twitter/printscreen

Iako mu je identitet bio promenjen radi zaštite, odluka o uslovnom otpustu usledila nakon što je uhvaćen s gnusnim slikama zlostavljanja dece tokom tajne policijske operacije.

Venables i njegov prijatelj Robert Tomson bili su desetogodišnji dečaci kada su 24. novembra 1993. oteli, mučili i ubili Džejmsa u Merzisajdu u Engleskoj. Osuđeni su za otmicu i ubistvo dečaka, postavši tako najmlađe osobe koje su osuđene za ubistvo u poslednjih 250 godina.


Obojica su puštena iz zatvora 2001. godine s novim identitetima, ali kako se Venbls vraćao iza rešetaka, smatrano je da predstavlja opasnost po javnost.

Džonov identitet menjan je dva puta nakon što je rekao prijateljima da je osuđeni ubica.


U martu 2019. objavljeno je da će Venables zadržati anonimnost nakon što je sudija presudio da će ga to zaštititi od "ozbiljnog nasilja".

U svojoj želji da otkriju njegov identitet, advokati Ralfa i Džimija Baldžera tvrdili su da su određeni detalji o ubici i njegovom životu "opštepoznati" i lako dostupni na internetu. Međutim, to je odbijeno, a nadležni su rekli da će to zašititi Veneblsa "da bude ubijen".


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR