Glas Javnosti

Advokat ČEDOMIR STOJKOVIĆ podneo krivičnu prijavu protiv ALEKSANDRA VULINA: Tereti ga za ŠPIJUNAŽU i još tri dela

Hronika
Autor: Glas javnosti

Advokat Čedomir Stojković podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv ministra policije Aleksandra Vulina zbog špijunaže, ugrožavanja nezavisnosti, sprečavanja javnog okupljanja i izazivanje panike.

U saopštenju koje je advokat Stojković dostavio medijima objasnio je detalje krivične prijave u kojoj je takstativno navedeno da je Vulin učinio sledeća krivična dela:



„Tokom 2021. godine u Moskvi, Ruska Federacija, prema navodu medija koje je istragom potrebno proveriti, u svojstvu državnog funkcionera, ministra policije Srbije, na sastanku sa sekretarom Saveta za bezbednost Ruske federacije Nikolajem Petruševim, čije detaljne podatke pribaviti od Ministarstva spoljnih poslova  i MUP, obavio više sastanaka među kojima je i sastanak od 3. 12. 2021. i po tvrdnjama medija preduzeo radnje koje odgovaraju dovođenju u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema drugoj državi i to Rusiji. I to tako što je sa imenovanim sekretarom u svojstvu šefa obaveštajne službe strane države, suprotno članu 1 Ustava Srbije, kao ministar unutrašnjih poslova, protivustavno i neovlašćeno dogovorio aktivno učešće Rusije u sprečavanju demokratskih procesa na teritoriji Republike Srbije“, stoji u krivičnoj prijavi koja je podneta protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina.
Krivična prijava podneta je zbog toga što je, prema medijskim navodima, ali i jednokratnim  natpisom sa sajta MUP-a, koji je docnije uklonjen,  ministar Vulin sa šefom ruskih obaveštajnih službi Nikolajem Petruševim dogovorio  PAKT „za sprečavanje obojenih revolucija“, što bi mogao dogovori samo zloupotrebom službenog položaja, a koje „sprečavanje obojenih revolucija“  bi se mogao sprovesti samo omogućavanjem Ruskoj Federaciji da krši suverenost Republike Srbije (član 2 Ustava  - suverenitet potiče od građana). Ukoliko je sa stranim šefom obaveštajnih službi Petruševim Ministar Vulin sklopio takav pakt, on bi mogao da se sprovodi samo radnjama koje su opisane u krivičnoj prijavi, a to znači potpuno podređivanje građanskog političkog ali i izbornog procesa u Republici Srbiji obaveštajnim službama Ruske Federacije. S obzirom na to da se  državni funkcioneri biraju na izborima – osumnjičeni Vulin bi time doveo Srbiju u podređeni položaj prema stranoj državi – Ruskoj Federaciji što je krivično delo iz člana 305 Krivičnog zakonika.

Stojković je istakao da su o ovome pisali i brojni domaći i strani mediji, te da je bila nužna akcija tužilaštva radi provere, a kako je ona izostala, to se ona inicira ovom krivičnom prijavom.

"Brojni mediji su,  dalje, u prethodnom periodu izveštavali da je ministar Vulin šefu strane  obaveštajnih službi Ruske Federacije Nikolaju Petruševu odneo materijal koje je prikupila BIA a na kome se nalaze  snimci i podaci o sastancima ruske opozicije u Beogradu. Ovo podaci bi predstavljali službenu tajnu i iz zemlje bi se mogli izneti samo aktom špijunaže,  jer su službena tajna. Osumnjičeni je prema navodima medija te podatke predao stranom šfu obaveštajne službe, iako za to nije imao niti mogao da ima bilo kakav zakonski osnov, pa bi onda time te tajne  preneo neovlašćeno, čime bi izvršio krivično delo špijunaže za stranu državu u ovom slučaju Rusku Federaciju.

Konačno, dana 30.3.2022.godine osumnjičeni Vulin, po svoj prilici sprovodi pakt sa Petruševim, šefom strane obaveštajne službe da Srbiju dovede u podređeni položaj prema Ruskoj Federaciji navodnom zajedničkom „borbom protiv obojenih revolucija“ pa medijima iznosi neistine, obmane i pretnje da MUP i BIA navodno imaju podatke o neredima povodom izbora, i otvoreno preti građanima da će MUP i BIA sprečavati svaki vid okupljanja građana čak i ukoliko time ostvarivali pravo na okupljanje iz člana 54 Ustava, navedeno je u saopštenju.

U krivičnoj prijavi se ističe da prijavljeni Aleksandar Vulin omogućava stranoj državi da utiče na izbore u Srbiji, i dovodi Srbiju u podređeni položaj prema stranoj zemlji, čak i sopstvenom špijunažom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR