Glas Javnosti

MINISTAR OD BEDŽEVA DO SVETE TETKE I ORDENJA! SRAMOTA! I on dobio najveće crkveno odlikovanje: Vulin neće da se krsti, a okitio se Svetim Savom (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar Aleksandar Vulin...Oni malo stariji sećaju se dugogokosog momka u kožnoj jakni okićenog bedževima, portparola Jugoslovenske levice, zamenika predsednice direkcije JUL-a i uzdanice Mirjane Marković koji je rado u intervjuima isticao kako je od ranog detinjstva bio zakleti komunista.

Godine 1998. podneo je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja Vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. To mu se nikako nije dopalo, kažu da je na sastanku GO JUL-a izgovorio:

-Dosta nam je ratnih bubnjeva. Moramo se okrenuti dijalogu sa Zapadom.

Svoj ateistički stav pokazao je i u jednom davnom intervju.

- Nisam neki vernik, ali ako je bog odlučio da pošalje kišu baš ta dva dana, onda je i poslao, izjavio je kad su ga onomad 2000. godine upitali baš novinari Glasa javnosti da li zaista veruje da je B-92 (u to vreme B2-92) prestao da radi zbog toga što je kiša “ušla” u koaksijalni kabl.

I to bi bilo to. Od tada godine su se smenjivale, političke prilike menjale, a evolucija takoreći briljirala baš na Vulinovom slučaju. Promenio je stajling, kožnu jaknu zamenio kravatom i odelom, kasnije i uniformom, a kosu je kako su ranije govorili policajci "podašišao".  

Stilizovao je i uverenja pa je zataškao ateizam, prihvatio religiju i kao što mnogi Srbi poštuju Svetu Petku Aleksandar Vulin je pravoslavce uverio i u postojanje Svete Tetke iz Kanade koja mu je kao velika dobrotvorka darivala 200.000 evra. I Srbi su kao pravi i čestiti vernici čvrsto poverovali u tu priču.

Svoju unutrašnju tranciziciju od komuniste do vernika Vulin je zapečatio i izjavom da je argentinski markistički revolucionar Ernesto Če Gevara bio lep kao Isus Hrist.

- Komandant je umeo da greši, da prizna svoju grešku, da radi rukama, komadant je umeo da se izvini, komadant je umeo da bude nepravedan prema sebi, prema svojoj porodici, ali umeo je da se izvini, da prizna grešku jer je bio čovek, a samo čovek može da donese oslobođenje ljudima, niko drugi, ne idol.

Tako je ministar u svoje vreme komentarisao i film na kome je prikazana smrt Če Gevare i na kome ga ljudi koji su ga ubili ismevaju, kezeći se i slikajući pored njegovog mrtvog tela, želeći da ga ponize.

- Oni su se kezili, plezili pored njegovog mrtvog tela, pomalo uplašeni jer ko se ne plaši takve veličine. Suzbili su strah kezeći se, misleći da će tako nakeženi, iskeženi i raskeženi uspeti da ga ponize, unakaze, ali on tako hristolik izgledao je kao da spava. I kao u Bibliji u koju Če nije verovao, ali je bar potajno tražio inspiraciju - ličio je na propovednika, kao u Bibliji, koga su apostoli izdali  i izdali njegovo učenje. I kao u priči, došla je jedna žena, ona je bila medincinska sestra kojoj su dali da ga obuče i opere kako bi se uverili da je umro Če Gevara, da to jeste komadant. On se skoro polumrtav pre toga okrenuo prema svom dželatu, staojeći na jednoj nozi, rekao mu je: "Pucaj, ubićeš samo čoveka". Oni ništa nisu razumeli, baš ništa jer su se onako iskeženi slikali pored hristolikog Če Gevare, a onda ga je medicinska sestra okupala i obukla u prugastu za njega nepravljenu pidžamu, oprala mu lice, nije uspela da mu zaklopi oči i uhvatila se za svoj stomak u poodmakloj trudnoći. A onda kada je sve prošlo, a kada nije više bilo njegovih ruku i njegovog tela, kada nije bilo više ničega, ona je dobila sina i dala mu ime Ernesto, a kad je komadanta kupala kažu da je šaputala "Bio je lep kao Hrist". Da je samo to, pa vredelo je živeti – rekao je nadahnuto u svom izlaganju Vulin.

Krajem 2013. patrijarh srpski Irinej odlikovao Kancelariju za KiM i Aleksandra Vulina, koji je bio na njenom čelu, Ordenom Svetog Save prvog reda.

- Ovo priznanje predstavlja dokaz da između SPC i srpske države na Kosovu i Metohiji nema nijedne sumnje, nijedne rasprave i da smo na istom zadatku - da Srba na Kosovu bude više, da se život ovde očuva, bude civilizovaniji i vredniji, i da život Srba u ekonomskom, duhovnom i svakom drugom smislu bude još bolji - rekao je Vulin nakon uručenog priznanja.

Godinu dana kasnije 2014. tada ministaru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu u Solunu je uručena i Blagodarnica za iskazanu ljubav i brigu prema pravoslavlju i srpskoj duhovnoj baštini u Grčkoj, a on je tom prilikom rekao da to nije samo za njega, već je to priznanje vladi i srpskom narodu.

-Ponekad izgleda da Srbi nemaju mnogo prijatelja, ali prijatelje koje imamo visoko cenimo i oni su više nego vredni. Priznanje koje mi je uručeno nije priznanje meni, to je priznanje mojoj vladi i mom narodu, rekao je Vulin i dodao da godišnjica Velikog rata nije samo prilika da se govori o stradanju i patnji, već je prilika da se setimo i kakve smo prijatelje stekli.

I nekako smo svi u tom tranzicionom rolerkosteru smetnuli s uma da je ministar u mladim danima odbijao da se prekrsti, a upravo taj snimak kruži ovih dana društvenim mrežama.

Cinicima jedino ostaje da se nadaju da će ono Če Gevarino da je umeo da prizna grešku važiti i u pomenutom slučaju...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR