Glas Javnosti

25 GODINA OD UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE

Hronika
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan pre 25 godina u centru Beograda ubijen je Slavko Ćuruvija, novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom zločinačke NATO agresije, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao u Beogradu.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je 2015. godine. Prvostepeni sud je dva puta doneo istu presudu – ukupno 100 godina zatvora za četvoricu okrivljenih. Apelacioni sud ih je poslednjom presudom oslobodio.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u februaru, 10 meseci nakon što je presudio, da je preinačio prvostepenu presudu kojom su nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije i pravosnažno ih oslobodio.

Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1986. godine, radio je u listu Borba gde je bio glavni i odgovorn urednik.


Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list „Nedeljni telegraf”, a dve godine kasnije i „Dnevni telegraf”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su pozvali kolege i prijatelje Ćuruvije da u 12.00 dođu u Svetogorsku 35 u Beogradu, gde je ubijen i da zajedno sa članovima porodice, kod spomen-obeležja, polože vence i zapale sveće.

U saopštenju piše da je ubistvo Ćuruvije „jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog“, ali da su, kako je navedeno, „zbog loše vođene istrage od strane tužilaštva, ubice i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga“.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR