Glas Javnosti

GODIŠNJICA UBISTVA ĆURUVIJE: Udbaši dobili 100 godina robije, a ubica i dalje NN

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan navršavaju se 23 godine od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Ubice su u njega s leđa ispalile 17 metaka.


Ćuruviju je, prema presudi, ubilo i dalje nepoznata osoba, dok su mu pripadnici Državne bezbednosti dali logističku podršku.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu osudilo je u decembru prošle godine na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika DB-a zbog učešća u ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa". Zbog podstrekivanja na teško ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Kao saizvršioci su na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

To je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj N.N. osobe koje se ne pominje u optužnici.

Slavko Ćuruvija rođen je u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pišu "Novosti".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR