Glas Javnosti

ZAŠTO SU POSKUPELA JAJA? Skuplja proizvodnja pogurala cenu jaja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kokošija jaja su u marketima i na pijačnim tezgama, prema zvaničnim statističkim podacima, poskupela u proseku oko 26% u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period lane.

Proizvođači kažu da su cene još uvek niže u odnosu na region, i da su nove korekcije moguće i na jesen. U trgovinskim lancima jaja koštaju od 18 do 26 dinara po komadu, a na akciji se mogu naći i po 15 i 16 dinara. Širom Srbije na pijačnim tezgama njihova prosečna cena se kreće od 15 do 22 dinara.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januara do jula ove godine jaja su u maloprodaji u proseku poskupela 25,8% u odnosu na isto vreme lane. U junu je kod proizvođača ova namirnica koštala 48,9% više nego u istom mesecu prošle godine.

- Za godinu dana kod nas su jaja poskupela 26%, poredeći avgust ove godine u odnosu na isti mesec prošle - navode u jednom poznatom trgovinskom lancu.
- Istovremeno, prodata je veća količina jaja sada u junu.
Proizvođači kažu da razlog za poskupljenje nije povećana potražnje, već skok cena svih parametara koji ulaze u proizvodnju ove namirnice i najavljuju moguće novo poskupljenje na jesen. Agroekonomista Milan Prostran, ističe da najveći uticaj ima poskupljenje hrane za životinje.
- To su pre svega kukuruz i sojina sačma koji su dominantni u ishrani koka nosilja - objašnjava Prostran za Novosti.
- Cena hrane za životinje je, prema Republičkom zavodu za statistiku, u drugim kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane porasla za 22%. Takođe skočili su troškovi energije, gorivo koje je potrebno za transport je poskupelo, veterinarske usluge. Ambalaža u koju se pakuju jaja je za jednokratnu upotrebu, a i ona je značajnije skuplja.

On ukazuje da uticaj na maloprodajnu cenu ima i način uzgoja, koji je uvek naveden na deklaraciji proizvoda. Sve više proizvođača, kako dodaje, prelazi na podno držanje koka, što dodatno povećava njihove troškove.
- Kavezni uzgoj je jeftiniji, jer to znači da se drže na sprat, jedna iznad druge - objašnjava Prostran.
- U EU je kavezni uzgoj zabranjen, kod nas još uvek nije, navodi on, prenosi portal Ekapija.
Komentarišući da su cene kukuruza i soje na berzama počele da padaju, Prostran kaže da je to malo i da ne može da ima značajniji uticaj, imajući u vidu da su prethodno dostigle izuzetno visoke nivoe.
Crnogorci plaćaju do 54 dinara
U Crnoj Gori cena jaja se kreće od 22 do 54 dinara, a u Hrvatskoj od 17 do 31, u Sloveniji od 17 do 34 dinara. Agroekenomista Milan Prostran ukazuje da naša zemlja ne može da se poredi sa članicama Evropske unije.
- To su visoko subvencionisane zemlje - navodi Prostran.

- Učešće agrarnog budžeta u ukupnom budžetu EU iznosi 33,3%, odnosno 38,6 mlrd EUR. Sa njima se ne treba porediti, navodi on.
Manja pakovanja
Sa rastom cene proizvoda smanjuje se pakovanje. Ovo je poznati marketinški trik trgovaca. Kao i kod drugih prehrambenih namirnica, sve je više manjih ambalaža i za jaja. U ponudi su pakovanja sa četiri ili šest komada ovog proizvoda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR