Glas Javnosti

ZA NJIH NEMA KRIZE: Koja su zanimanja tražena na IT tržištu?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ceo svet se našao u "kandžama" krize, i gotovo da nijedna branša nije ostala imuna na njene posledice. Ipak, ako je sudeći po rezultatima aktuelnih istraživanja, za IT sektor "nema zime".

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji našlo se pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine. Veliki broj IT stručnjaka iz ove dve države pristigao je u Srbiju i ovde nastavilo svoju privrednu aktivnost. Pretpostavljalo se da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje, ali prema podacima sajta za zapošljavanje IT radnika, HelloWorld.rs, broj oglasa za posao u IT industriji je porastao za 26% u prvih šest meseci 2022, u odnosu na prvu polovinu 2021.
Poslodavci se sve više odlučuju za rad od kuće i zapošljavaju seniore, navodi se u saopštenju HelloWorld-a.

Mogućnost rada od kuće je jedna od omiljenih beneficija IT stručnjaka koju im poslodavci omogućavaju. O tome svedoči i podatak da je broj oglasa za remote oglase (rad na daljinu) skočio za neverovatnih 114%. Pritom, sve više stranih IT kompanija potražuje stručnjake iz Srbije, te ovo može biti ozbiljan izazov i za domaće poslodavce, koji naravno nastoje da zadrže svoje zaposlene.
Udeo remote oglasa je sve veći, te možemo videti da je sada svaki treći oglas u IT sektoru - oglas sa opcijom rada od kuće, piše dalje u saopštenju. Podaci pokazuju da je sve teže doći do medior i senior stručnjaka, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih oblasti na tržištu rada, piše portal Ekapija.

Kompanije su u najvećem broju oglasa tražile medior stručnjake (u čak 60% oglasa), a sa druge strane, za one najiskusnije bilo je raspisano 30% oglasa. Ono što treba pomenuti jeste da poslodavci sve manje zapošljavaju početnike, odnosno stručnjake sa najmanje relevantnog iskustva u IT sektoru. Broj oglasa za juniore je samo 10%.
Ali, i pored toga, mladi ljudi brzo dolaze do posla. U pogledu njihovih očekivanja, predviđaju da će posao dobiti u prvih mesec dana nakon diplomiranja i očekuju početne plate između 800 i 1.000 EUR.
Za softver developere nema krize
Jedno od retkih zanimanja za koje možemo reći da je maltene potpuno imuno na krizu jeste softver developer (Software developer) koji je u prvih šest meseci bio najtraženija pozicija na IT tržištu rada. U ovom izveštaju se posebno ističe da za ovu poziciju kandidati zarađuju i do 8.500 EUR.

Pored ove pozicije, na listi najtraženijih poslova našli su se i Frontend developer, IT Help Desk, JavaScript inženjeri i Sistem administratori. Primetan je porast broja oglasa za menadžement pozicije poput IT menadžera, Project menadžera i sve traženijih Product menadžera.
Programski jezici koji su najtraženiji među poslodavcima su JavaScript, Java, Python i SQL, dok od dodatnih tehnologija sve više potražuju poznavanje Git-a, Linux-a, REST-a, kao i poznavanje agilnih metodologija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR