Glas Javnosti

Dolar ojačao dok azijske deonice padaju, cene nafte porasle

Svet
Autor: Glas javnosti

Na finansijskim tržištima Azije došlo je do pada vrednosti akcija, dok je američki dolar doživeo značajno jačanje, reagujući na najave američkih Federalnih rezervi (Fed) o opreznom pristupu smanjenju kamatnih stopa.

MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući Japan, pao je za oko 1% u ranoj trgovačkoj sesiji, signalizirajući pritisak na regionalna tržišta.


Uprkos opštem padu, istakla se Tokijska berza sa indeksom Nikei koji je porastao za 0,5%, dok su akcije u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju zabeležile pad u rasponu od 0,2% do 1,8%. Kineska tržišta i dalje se suočavaju sa izazovima sporog ekonomskog rasta i produbljivanja krize na tržištu nekretnina, pri čemu su berzanski indeksi klizili na najniže nivoe u pet godina.

U pokušaju da podstakne ekonomski rast, kineska centralna banka je smanjila obavezne rezerve za banke, ali to nije bilo dovoljno da ohrabri investitore. Skepticizam je dodatno pojačan sa zapadnih tržišta, gde su centralne banke nagovestile da do smanjenja kamatnih stopa možda neće doći tako brzo kako se očekivalo.


SAD su u januaru prijavile značajno povećanje zaposlenosti i neočekivani rast plata, ukazujući na nastavak rasta potrošnje i inflatornih pritisaka. Podaci su doveli do smanjenih očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope već u martu, pri čemu je predsednik Džerom Pauel istakao oprez u svom pristupu snižavanju kamatnih stopa.

Na tržištima valuta, dolar je zabeležio rast vrednosti, dostigavši najviši nivo u poslednjih osam nedelja u odnosu na korpu glavnih svetskih valuta. Cene nafte su se blago oporavile nakon prošlonedeljnog pada, dajući nagoveštaje volatilnosti na globalnim tržištima.

Ovaj trend na finansijskim tržištima odražava složenost globalne ekonomske situacije, gde centralne banke balansiraju između stimulisanja rasta i kontrole inflacije, dok investitori pažljivo prate signale i prilagođavaju svoje strategije.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR