Glas Javnosti

Najjača evropska privreda ulazi u recesiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka se suočava sa ekonomskim izazovima koji su rezultirali ulaskom u recesiju u 2023. godini, sa smanjenjem bruto društvenog proizvoda (BDP) od 0,3 odsto.

Očekuje se da će se ovaj negativni trend nastaviti i u 2024. godini. Nekoliko faktora doprinosi trenutnom ekonomskom stanju u Nemačkoj, uključujući povećanu štednju i manju potrošnju građana, što posebno utiče na turistički sektor u zemljama poput Hrvatske, gde su nemački turisti činili značajan deo posetilaca.


Oko 22% noćenja u Hrvatskoj u 2023. ostvarili su turisti iz Nemačke, što je za 5,6% manje nego prethodne godine​

Dodatno, politička klima u Nemačkoj je postala napeta, sa protestima poljoprivrednika i sindikata mašinovođa koji su izazvali paralizu u nekim delovima zemlje. Protesti poljoprivrednika posebno su izraženi zbog osećaja da su preopterećeni novim propisima, kao i zbog brzih i nekonsultovanih odluka vlade, naročito u vezi sa energetskim politikama​.


Ekonomski problemi Nemačke mogu imati daljnje reperkusije na druge evropske ekonomije, uključujući i Srbiju, gde određene industrije zavise od nemačke ekonomije. Takođe, visoke kamatne stope koje utiču na građevinski sektor i tržište nekretnina, kao i potencijalno usporavanje investicionih aktivnosti, dodatno komplikuju situaciju​.

Nemačka vlada je najavila stroži budžetski režim za 2024. godinu, što bi moglo usporiti već slab rast. Ovo uključuje ponovno uvođenje ograničenja za novo neto zaduživanje i pokrivanje budžetskih deficita uglavnom putem ušteda​.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR