Glas Javnosti

Ekonomski rast i nezavisna spoljna politika: Srbija kao regionalni lider u Vučićevoj eri

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je bio u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde je prepoznat kao pouzdan partner i gde je Srbija istaknuta kao primer za region zbog svog ekonomskog napretka i sposobnosti privlačenja stranih investicija. Tokom razgovora u Vašingtonu, istaknuto je zadovoljstvo napretkom Srbije, posebno u ekonomskom smislu, čime je Srbija postala primer dinamičnog razvoja i atraktivnosti za strane investitore.

Razvoj odnosa između Srbije i Rusije takođe je bio tema diskusije, pri čemu je Vučić izjavio da Srbija neguje svoju nezavisnost i samostalnost, unatoč izjavama o njenom protektoratu nad Rusijom. Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, naglasio je da Rusija ne traži od Srbije da se pretvori u prorusku zemlju, već ceni njenu samostalnost i težnju ka očuvanju nacionalnih interesa.


Analize geopolitičkih tenzija, posebno u kontekstu Ukrajine i potencijalnih promena koje američki izbori mogu doneti na globalnom planu, takođe su važne za razumevanje međunarodnog položaja Srbije. Predviđa se da će rat u Ukrajini i njegove posledice na međunarodnu politiku imati značajne implikacije, uključujući i na Balkan.

Danijel Server, poznat kao jedan od najvećih albanskih lobista u SAD, izjavio je da ne očekuje da će Vučić priznati Kosovo, uprkos potencijalnim pritiscima za normalizaciju odnosa kao uslovom za pristupanje Evropskoj uniji.

U svom nedavnom obraćanju, Vučić je predstavio ambiciozan plan "Skok u budućnost, Srbija EXPO 2027", koji obuhvata velike investicije u infrastrukturu, tehnologiju, zdravstvo i obrazovanje. Planirano je ulaganje u veštačku inteligenciju, izgradnja novih naučno-tehnoloških parkova, kao i značajna sredstva za razvoj saobraćajne infrastrukture i lokalnih puteva.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR