Glas Javnosti

U SRBIJI IH JE OKO 20.000 DOMAĆINSTAVA: Ko su energetski siromašni stanovnici?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Glavni energenti u Srbiji, poput uglja, drva i struje su poskupeli u poslednjih godinu dana.

U saradnji sa Svetskom bankom, vlasti Srbije su procenile da će oko 200.000 domaćinstava ove godine imati status energetski ugroženog kupca.

Ko je energetski siromašan?

Vlada Srbije definisala je pojam energetskog siromaštva krajem 2021.


„To je stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice“.

Prema važećoj uredbi Vlade Srbije, glavni kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su: ukupni prihodi domaćinstava, broj članova domaćinstva i imovno stanje.

Na umanjenje računa za struju i gas pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev kako bi im se povlastica odobrila. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, a sa šest i više članova do 37.719 dinara.

Prema uredbi, siromašni potrošači u Srbiji imaju pravo na umanjenje računa za struju, tako što određenu količinu električne energije dobijaju besplatno, piše Ozon media.


Energetski vaučeri

Nekoliko država EU je još prošle godine, pre ekonomske krize, uvelo energetske vaučere za najugroženije građane. S rastom inflacije cene svih vrsta ogreva – drva, uglja, peleta, kao i cene električne energije, su eksplodirale, pa je tako sve više onih kojima je ovakva podrška preko potrebna.

Od ove godine će prvi put ovakve vaučere deliti i srpske opštine i gradovi, mežu njima i Sremska Mitrovica, koja je prvau Srbiji koji donela odluku da uvode energetske vaučere.

Vrednost subvencije u vidu vaučera biće 10.000 dinara. Predviđeno je da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća „Toplifikacija“, kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja.

Pravo na ovakvu pomoć, imaće socijalno ugrožena domaćinstva koja se prijave na javni poziv koji će grad raspisati do kraja novembra meseca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR