Glas Javnosti

VAUČERI IZNOSE 15.000 DINARA: Energetski vaučeri za još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Opštine u Vojvodini su nedavno počele sa dodelom energetskih vaučera najugroženijim grupama građana. Među prvima su to uradile Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor. A nakon sednice koja je održana u sredu pokrajinska vlada donela je odluku da za još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri.

Ukupan iznos jednog vaučera biće 15.000 dinara, a sve u cilju olakšanja plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva najugroženijim građanima. Prijave se podnose do utroška sredstava, a najkasnije do 17. novembra. Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja

Situacija je takva da je ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima. U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija, piše portal Ekapija.


Sremska Mitrovica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo "energetske vaučere" građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće maksmalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija. Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Prvobitni rok za prijavljivanje u Somboru je bio 25. oktobar ali je produžen pa građani mogu da se prijavljuju do utroška sredstava. Socijalno ugroženim Somborcima će biti dodeljivani vaučeri u iznosu od po 15.000 dinara, a kako je navedeno na zvaničnom gradskom sajtu, njima će građani moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete..

Potrebna dokumentacija dostavlja se Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju sve potrebne informacije za prijavljivanje i dobijanje ovog vaučera. Nakon Sremske Mitrovice i Sombora i opština Ruma uvela je subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

U ovu svrhu izdvojeno je 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u rumskim javnim preduzećima JP Stambeno, JP Gas-Ruma za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva.

Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da ispune određene uslove. Treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR