Glas Javnosti

U ODNOSU NA ISTI PERIOD PROŠLE GODINE: Dupliran izvoz uglja iz BiH, većina otišla u Srbiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog energetske krize u celoj Evropi izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je u prvih sedam meseci povećan duplo u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih sedam meseci ove godine izvezena su 206.720.672 kilograma uglja ukupne vrednosti 30.530.972 KM.

- Tokom ove godine ubedljivo najviše uglja izvezeno je u Srbiju, i to za sumu od 28.238.690 KM. Nakon Srbije, najviše uglja izvezeno je za Hrvatsku, i to za 1.646.233 KM. Ugalj iz BiH je ove godine još otišao za Austriju, Mađarsku, Albaniju, Severnu Makedoniju, Nemačku, Poljsku - stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.




U istom periodu prošle godine iz BiH je izvezeno 88.601.980 kilograma uglja ukupne vrednosti 14.035.982 KM.

- U prvih sedam meseci prošle godine najviše uglja je takođe izvezeno u Srbiju, i to za iznos od 7.181.331 KM, pa zatim sledi izvoz u Nemačku, Hrvatsku i tako dalje - ističe se u podacima UIO BiH.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević istakao je za Nezavisne novine da je činjenica da je 80 ili čak 90% uglja ove godine izvezeno u Srbiju.

- Najveći razlog ovako povećanog izvoza uglja u Srbiju su potrebe susedne države za narednu sezonu grejanja i proizvodnju električne energije. Domaći rudnici su profitirali jer je duplo veći izvoz. S jedne strane imamo korist jer rudnici ostvaruju veće prihode, ali s druge strane imamo problem na domaćem tržištu, posebno u Tuzlanskom kantonu, jer naši građani teško dolaze do uglja koji će im biti potreban za narednu sezonu grejanja - objašnjava Bečarević.

Na pitanje hoće li biti problema na domaćem tržištu zbog povećanog obima izvoza uglja, Bečarević odgovara da već ima problema.




- Opet kažem, građani u Tuzlanskom kantonu, koji je epicentar proizvodnje uglja u Bosni i Hercegovini, ne mogu da dođu do onoga što su već platili. Malo je apsurdna situacija, ali nadamo se da će se situacija stabilizovati jer ipak ide zima - istakao je Bečarević.

Pero Ćorić, predsednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je da FBiH ima veći broj rudnika te da RS ima tri rudnika koji su vezani za termoelektrane i da su oni u njihovoj funkciji prenosi portal Ekapija.

- Energetska kriza je prisutna u čitavoj Evropi, a znamo i da Srbija ima problema sa snabdevanjem i stanovništva i privrede električnom energijom pa traži mogućnosti da se što više dobije kvalitetne energije sa strane i da se podmire njihove potrebe. Ovo nije iznenađujući podatak, ali treba se nadati da ovoliki izvoz neće narušiti domaće tržište kao što imamo primer s izvozom peleta i ogrevnog drveta. Ako se to ne kontroliše, tržišni uslovi i težnja za dodatnim profitom mogu ugroziti domaći konzum i to ne bi bilo nikako dobro - naglasio je Ćorić.




Elvir Salihović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići, kazao je ranije za Nezavisne da je veća potražnja za ugljem evidentna i to ne samo zbog rata u Ukrajini, nego i zbog poremećaja na svetskom tržištu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR