Glas Javnosti

NEMCI SE VRAĆAJU NA STARO : Termoelektrane i ugalj, privremeni plan

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropa muku muči s cenama i zalihama gasa, odnosno manjkom isporuka koje treba da stignu iz Rusije.

nemački kancelar Olaf Šolc je pre neki dan izjavio da je "turbina za Severni tok 1 spremna, ali da Rusija sabotira celu situaciju", dok je Gasprom istakao kako čeka zvanični dokument. Sve u svemu, napeto je.

- Turbina je tu, može da se isporuči, samo neko mora da kaže da je želi i biće tu vrlo brzo - kazao je Šolc, dok se demonstrativno fotografisao u Milhajmu, na Ruru, ispred gasne turbine kompanije "Simens Enerdži", piše DW.


Oko 1.800 gigavat časova (GWh) – to je količina gasa koju Rusija dnevno može da ispumpa gasovodom
. Međutim, samo oko 350 GWh trenutno dnevno stiže u Nemačku. Ruski predsednik Vladimir Putin odgovornost za to prebacuje na nedostatak gasnih turbina, a nemačka vlada smatra da je smanjivanje isporuke - politički motivisano.

Prema rečima kancelara Šolca, ništa ne stoji na putu transportu gasne turbine u Rusiju. "Osim što ruski kupci moraju da kažu da žele turbinu i da daju potrebne podatke za carinski transport u Rusiju", rekao je i naglasio da Gasprom u svakom trenutku može da ispuni svoje obaveze isporuke Evropi, bez ograničenja.


Nemačke elektrane na ugalj koje su zatvorene ili bile planirane za gašenje, sada će ponovo biti puštene u rad – na period do devet meseci. Tako bi se elektrane na gas isključile iz mreže; one trenutno proizvode oko 10% električne energije u Nemačkoj prenosi Telegraf Biz

Šolc je govorio i o "hitnoj meri za ograničeni vremenski period koja ne bi trebalo da bude na štetu klimatskih ciljeva Nemačke". Ta zemlja, zapravo, želi da ukine proizvodnju električne energije na ugalj najkasnije do 2038. "Ono što ne sme da nam se dogodi jeste da skliznemo u globalnu renesansu fosilnih goriva i posebno uglja", upozorava kancelar.

U tom kontekstu, treba podsetiti i da je EK nedavno odobrila program nemačke vlade od 3 milijarde dolara, usmeren na klimatske ciljeve i smanjenje štetnih emisija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP