Glas Javnosti

SUŠA NE PRIJA MASLINJACIMA: Pritisak na cene maslinovog ulja na evropskom tržištu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Suša već drugu godinu za redom ugrožava plantaže maslina u Španiji i uzrok je visoke cene maslinovog ulja. Na brežuljcima Haena raste 66 miliona stabala maslina. U provinciji živi 630.000 ljudi. To je najvažnije područje za uzgoj maslina na svetu. Tu se proizvodi maslinovo ulje koje se prodaje po čitavoj Evropi.

Drama sa nedostatkom padavina u Haenu vidljiva je i na branama u okolini: akumulaciona jezera su trenutno popunjena sa samo 25%.
Nekoliko toplotnih talasa poslednjih nedelja s temperaturama od gotovo 40 stepeni bukvalno su spržili bele cvetove na mnogim stablima. Veći deo maslina, čija se berba inače odvija od novembra do februara, već je izgubljen.

Prošla sezona je bila loša – bila je to najtoplija godina otkako se u Španiji beleže meteorološki podaci.
- Ubrao sam 70% manje maslina nego prethodnih godina", kaže Huan Luis Avilja, jedan od uzgajivača maslina u Haenu. Ove sezone prinos će biti verovatno još manji.
Ova "suša stoleća" uzrokuje ogromnu štetu usevima koja se milijardama. Ali, suša ne pogađa samo Špance. Ništa bolje nisu prošli ni maslinari u Portugaliji i Italiji. To stvara dodatni pritisak na cene maslinovog ulja na evropskom tržištu.
Prema statistici Evropske unije, evropski farmeri su u sezoni 2021/22. proizveli skoro 2,3 miliona tona maslinovog ulja. U 2022/23. bilo je nešto manje od 1,4 miliona tona. To što se nije osetio veći nedostatak u evropskom maslinarstvu zasluga je Grčke, jer je u toj zemlji nedostatak vode do sada bio manje primetan. Grčka je bila jedina evropska zemlja koja je uspela da poveća proizvodnju maslinovog ulja nakon prošlogodišnje berbe.
Nedostatak vode diže cene hrane
Sušom pogođene plantaže dovele su do toga da cene maslinovog ulja dostignu rekordne visine: prema podacima EU, ono u Evropi u proseku košta 50% više nego pre 12meseci. To znači da je ulje, koje je neizostavan deo čuvene mediteranske kuhinje, u opasnosti da postane luksuzni artikl.

- Cenovni šok, kada se radi o maslinovom ulju, dokaz je da suša uzrokuje rast cena životnih namirnica - piše najveći španski dnevnik El Pais. Prema poslednjim dostupnim podacima iz marta 2023. cene hrane u Španiji porasle su za 16,5% u roku od godinu dana. Na nivou EU za čak 19,2%. Da li će klimatska kriza uskoro da postane kriza hrane?
Neki španski proizvođači pokazali su se inventivni u krizi i stvorili su novi proizvod: mešaju dragoceno maslinovo ulje sa mnogo jeftinijim suncokretovim i tu mešavinu prodaju po povoljnoj ceni. Da je taj proizvod koji se reklamira sa svetlozelenim maslinama na etiketi zapravo mešavina skupog i jeftinog ulja, postaje jasno tek kada pročitate ono što je sitnim slovima napisano na etiketi.

Glas javnosti/ E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR