Glas Javnosti

Žena čistila masline dok su joj OPERISALI MOZAK, ovakva metoda nije prvi put primenjena (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Šezdesetogodisnja Italijanka je za vreme operacije tumora na mozgu cistila i pripremila masline za jedan kulinarski specijalitet.

Operacija je trajala dva i po sata, odstranjen je tumor na levoj strani mozga, a pacijentica je celo vreme operacije bila budna i radila, a šef medicinskog tima bolnice u Ankoni Roberto Trinjani rekao je da je operacija uspela, prenosi Ansa.

"Ova metoda nam omogućava praćenje pacijenta i funkcije mozga i pomaze tokom operacije na "kalibraciju naše akcije", rekao je dr. Trinjani koji je rukovodio tim od 11 specijalista od neurohirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofisiologa i medicinskih sestra.

Ovaj metod opercije u toku kojeg je pacijent budan i radi ono sto sam izabere zove se “budan” (awake), a tim doktora Trinjani je u poslednih 5 godina, kako izvestava Ansa napravio oko takvih 60 operacija.

Aktivnost koju ce pacijent raditi dok traje operacija bira se na osnovu dela mozga koji treba biti operisan, ali i na bazi individualnih navika pacijenta. Tako je jedan pacijent svirao trubu, jedna pacijntica je izabrala da gleda crtane filmove, a jedan je za vreme operacije svirao violinu.

(Izvor Tanjug, Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR