Glas Javnosti

Zašto je dobro jesti MASLINE 10 dobrih razloga

Hrana
Autor: Glas javnosti

Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.

Ublažavaju osećaj bolova u telu

Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju koja ima protivupalno dejstvo.

Poboljšavaju vid

Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja.

Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem

Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance, koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze

Smanjuju podložnost alergijama

Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici. Blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije i da pomognu u ublažavanju simptoma astme.

Podstiču brže mršavljenje

Ljudi koji često pri ishrani unose masline, podložni su mršavljenju, jer mononezasićene masti, podstiču gubitak naslaga i razgradnju masti unutar ćelija. Takođe, u krvi se povećava nivo serotonina, hormona sreće i sitosti, pa svakodnevno konzumiranje maslina, može da smanji ukupan unos kalorija za 200, na dnevnom nivou.

Prirodni su izvor gvožđa

Izuzetno su bogate ovim mineralom, a naročito crne. Preporučljivo ih je jesti ako je nizak nivo gvožđa, čije je prisustvo u krvi veoma važno. Od njegovog nivoa zavisi sposobnost crvenih krvnih zrnaca i njihova uloga, prenošenja kiseonika po celom organizmu.

Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Maslinovo ulje umirujuće deluje na probleme čira i gastritisa. Pored toga, pomaže u izlučivanju žuči i hormona gušterače.

Podižu nivo zdravlja kože

Poseduju u sebi masne kiseline neophodne za prehranu i hidrataciju kože. Preporučljivo je i nanositi maslinovo ulje na kožu nakon kupanja.

Preventivno deluju protiv kancera

Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidanasa i ostalih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva.

Podižu nivo glutationa u krvi

Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidansa u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam, i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR