Glas Javnosti

STRUČNJACI ZABRINUTI: Magacini puni, cena i dalje visoka, a kupaca nema

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije je, nakon zabrane, ponovo odobrila izvoz ograničenih količina peleta do kraja januara 2023. godine. Članovi Privredne komore Srbije, na čiju inicijativu je promenjena uredba i dozvoljen izvoz, ocenjuju da je ova odluka doneta u pravo vreme, kada je domaće tržište snabdeveno peletom, a u magacinima ima dovoljno zaliha. Neki proizvođači, međutim, smatraju da ta odluka kasni i da predviđ

Peleta u magacinima sada ima, ali trenutno ne i kupaca jer su se uglavnom obezbedili za ovu sezonu. Zbog krize i regulisane cene, kažu prodavci, ova godina bila je jedna od najtežih.

- Nije razgraničena cena proizvođača i trgovca i onda su fabrike podigle cene skoro do maksimuma, a za nas trgovce nije bilo uopšte prostora. Ograničavali su nam količine svakog meseca, par kamiona, to nije bilo dovoljno, a potražnja je bila ogromna, tako da je baš bila teška ova godina - kaže Danijel Stojanović, iz preduzeća "Deni Plus" iz Malošišta, prenosi portal Ekapija.


Proizvođači manju isporuku pravdaju nedostatkom sirovina. Veći su, kažu, i troškovi proizvodnje, a ograničene cene i zabrana izvoza dodatno su otežali poslovanje. Odluka da se ponovo dozvoli izvoz, kažu na jugu Srbije, kasni bar mesec dana, jer je domaće tržište već do novembra snabdeveno peletom, a zalihe će teško plasirati i kod stranih kupaca u regionu, jer je i tamo potražnja trenutno mala. - Mi smo već izgubili nekoliko ozbiljnih kupaca u Makedoniji, snabdelili su se iz Crne Gore i Turske, iskoristili su naše odsustvo. Država gubi, mi gubimo, svi gube. Izgubili smo novac, kupce, a država je izgubila porez - kaže Stevan Radoičić iz Termo pelleta iz Bojnika.

Radoičić dodaje da je kvota od 24.000 tona na 40 proizvođača peleta u Srbiji mala i da će mnogima ostati značajne zalihe, što će spustiti cenu proizvoda, ali ne i proizvodnje, pa očekuje još jednu tešku godinu.

- Rekao sam da su nas vratili u kameno doba, ali da ne budem grub, vratili su nas u period kada smo grcali u kreditima - kaže Radoičić.

Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku PKS, smatra da je odluka o podizanju rampe za izvoz peleta izbalansirana i da je došla u trenutku kada je domaće tržište dobro snabdeveno dovoljnim količinama ogreva.


- Mi smo odmah odreagovali, čim smo dobili signal od naših proizvođača. Donošenje jedne ovakve administrativne odluke koja podrazumeva uvođenje kvota za izvoz je zahtevala doređeni vremenski period da se to realizuje i to je možda malo produžilo vreme ili period izvoza. Mislim da će ovih dana krenuti značajne količine u izvoz i da će naši proizvođači plasirati sve zalihe koje se trenutno gomilaju u magacinima - rekao je Savić.

On objašnjava da je kvota od 24.000 tona odobrena za decembar i januar i dodaje da postoji preliminarni dogovor da, ukoliko domaće tržište bude dovoljno snabdeveno, da će se izvoz i u narednim mesecima biti dozvoljen.

- Ukoliko domaće tržište bude zadovoljeno i ako naši potrošači budu imali dovoljno i ogrevnog drveta i peleta, Vlada Srbije nema razloga da ne ispuni želje i namere proizvođača da plasiraju svoj proizvod i u inostranstvo - rekao je Savić za Euronews Srbija.

Podsetio je da je cena na domaćem tržištu regulisana i da izosi 38.000 dinara u maloprodaji.

On je objasnio da je prvi ciklus izdavanja odobrenja za izvoz period kada se i administracija i proizvođači prilagođavaju.

- Proizvođači će nominovati količine koje imaju dogovorene sa svojim partnerima i imaju fakture za izvoz. To će podneti komisiji, a do 10. u mesecu se razmatraju svi zahtevi i količine od 24.000 se raspoređuje na sve izvoznike - objasnio je Savić.


On kaže da se Evropa velikim delom snabdela iako još postoji potražnja i dodao da naša tradicionalna tržišta- makedonsko i grčko, kao i Italija i Austrija traže još neke količine.

Ekonomisti se slažu da proizvođači imaju problema i da je dobro da mogu da izvezu određene kolčine peleta, ali da je apsurd da su magacini puni, a cena i dalje visoka.

- Sve to govori da je to tržište duboko deformisano, jer nikako da se usaglase ponuda i potražnja. I plus se umešala država, i kad imate administriranje na tržištu uvek su moguće ovakve situacije, ili da nema robe ili da nije izneta. Proizvođači moraju da reše problem kanala snabdevanja, a kupci će očekivati niže cene - kaže profesor dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR