Glas Javnosti

OPADA I POTRAŽNJA: Proizvođači nezadovoljni odlukom Vlade o ograničenju cene peleta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najviša maloprodajna cena peleta i naredna tri meseca ostaje ista kao do sada, a to je 38.000 dinara po toni. Ovom odlukom Vlade nezadovoljni su proizvođači eko-ogreva.

Oni ukazuju da je potražnja na domaćem tržištu drastično pala i tvrde da postoji opasnost da ta industrija stane. Peletari naglašavaju i da su ugroženi zbog nelojalne konkurencije, odnosno jednog stranog proizvođača iverice koji diže cenu sirovine i može slobodno da izvozi, dok je to njima onemogućeno.
Vlada je produžila važenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta za još tri meseca.

Prethodno je ovu meru izvršna vlast donela početkom avgusta, zbog nestašice tog eko-ogreva, u nameri da zaštiti domaće tržište. Tada je propisano ograničenje do novembra, a sada je važenje uredbe produženo za još 180 dana. Sa istim ciljem, da bi se obezbedilo sigurno i stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji, zabranjen je i izvoz peleta. Međutim, kako je Novostima više stručnjaka potvrdilo, sada su se okolnosti na domaćem tržištu izmenile jer je potražnja značajno manja.
I Mladen Stojadinović iz Grupacije za obnovljive izvore energije PKS ukazuje da potražnja nije ni približno kakva je bila i da je to jedan od razloga zbog koga su peletari zahtevali da se ne produžava važenje uredbe.
- U novembru smo, i ljudi su se snabdeli peletom, a oni koji to nisu, učiniće u narednih desetak dana - objašnjava Stojadinović.
- Ranije su se pravili spiskovi kupaca za tri-četiri nedelje unapred, a sada za sedam dana i to su građani koji kupuju male količine, jednu do dve palete.
S druge strane, kako navodi, ograničena maloprodajna cena eko-ogreva dovodi peletare u podređeni položaj jer su izloženi nelojalnoj konkurenciji. On objašnjava da jedna strana kompanija, proizvođač iverice, diktira cenu sirovine, piše portal Ekapija.

- Oni nabave pola miliona kubika za svoju proizvodnju i nemaju zabranu izvoza - navodi Stojadinović.
- Drvo od privatnika peletari plaćaju 13.000 po kubiku, a sada imamo informaciju da će ta strana kompanija da podigne na 15.000 dinara. U situaciji kada je maloprodajna cena peleta ograničena i zabranjen je njegov izvoz, peletari to ne mogu da izdrže još tri meseca i postoji opasnost da industrija stane.
Proizvođačima peleta Srbijašume isporučuju sirovinu, odnosno drvo od koga se pravi taj ogrev po ceni od 4.800 dinara po kubiku, i transport košta još oko 1.900 dinara.
Međutim, ovo javno preduzeće može da podmiri samo polovinu njihovih potreba. Zato su peletari prinuđeni da kupuju drvo i od privatnika.
Predlozi za rešenje problema
Peletari su se, u nastojanju da reše pitanje nelojalne konkurencije, obraćali svim nadležnim ministarstvima i organizacijama, Komisiji za zaštitu konkurencije, PKS...
- Proizvođači peleta su izneli više predloga - navodi Mladen Stojadinović iz PKS.

- Jedan je da se ograniči maksimalna cena sirovine, odnosno drveta, što je logično ako je ograničena cena peleta. Drugi je da se ukine zabrana njegovog izvoza ili da se odobri izvoz za bar polovinu od ukupno proizvedenih količina, imajući u vidu da 50% sirovine peletari moraju da kupuju od privatnika po cenama koje diktira nelojalna konkurencija, odnosno strani proizvođač iverice. Do sada nije stigao nikakav odgovor iz Vlade, piše sajt Novosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR