Glas Javnosti

ŠTA JE BOLJA OPCIJA? Ulazak države ili novi strateški partner za NIS?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo oglasio s pričom o preuzimanju većinske kontrole nad NIS-om, mnogi se pitaju da li je to izvodljivo i šta bi takav potez doneo Srbiji.

Podsetimo, u maju je već promenjena struktura vlastištva u Naftnoj industriji Srbije u korist Gazproma, koji je dobio 6,15% akcija Gazpromnjefta koji je pod sankcijama, pa sada Gazpromnjeft ima 50% udela, a sve kako NIS ne bi došao pod udar zapadnih sankcija.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije, za eKapiju kaže da sve zavisi od toga kako će se situacija dalje razvijati, piše portal Ekapija.


- Da li će EU u okviru novih paketa sankcija Rusiji uključiti da pod udar embarga, na primer, dođu firme u kojima ima više od 30% vlasništva ruskog kapitala? Niko još ništa nije rekao zvanično u tom smislu, ali čim je Vučić izašao sa tom pričom, on verovatno ima neke informacije – kaže Stanić.

A da bi kompanija i pod tim uslovima moga da nastavi da funkcioniše, bile bi moguće tri opcije:

- Ili da Srbija otkupi deo vlasništva od Rusa, ili da Rusi potpuno izađu, ili da u NIS uđe neki strani kapital.

Na pitanje koja opcija je najbolja, Stanić kaže da bi najbolje bilo da u NIS uđe novi strateški partner.
- Možda bi najbolje bilo kada bi to bio mađarski kapital, jer s njima imamo dobre strateške odnose i na nivou politike i na nivou privrede. A već se i mogla čuti priča da je MOL zainteresovan za preuzimanje udela u NIS-u – kaže Stanić i dodaje da to nije nerealno i da je MOL imao dosta prekograničnih investicija.


Za Stanića je preuzimanje od strane države Srbije krajnja opcija, jer bi mnogo koštalo budžet, iako bi naravno mnogo značilo za energetsku stabilnost.

Sagovornik eKapije navodi i da je moguće i da mi preuzmemo recimo 10% akcija, a Mađari isto toliko.
A šta bi na to rekli Rusi?
- Moglo bi da se dogovori da sve strane vrate kupljene udele Rusima u vlasništvo kada prođe ova kriza i ako Rusija protpiše neki sporazum sa Zapadom, o čemu je takođe srpski državni vrh već govorio – navodi Stanić.


On podseća da se u medijima spominjala i priča o ulasku Mađara u EPS, kao "trampa" za udeo Srbije u Mađarskoj nuklearki Pakš 2. 

- Videli smo i da je EPS u problemima, i da nas MMF opet uslovljava reformisanjem javnih preduzeća. S te strane nije nemoguće da Mađarska uzme deo EPS-a – kaže Stanić.


Zaključuje da Mađarska postaje ključna za energetsku stabilnost Srbije – prvo zbog skladišta gasa koje mi kod njih zakupljujemo, drugo, zbog moguće podrške NIS-u, treće zbog moguće saradnje sa EPS-om i četvrto, ukoliko dođe do havarije na Turskom toku, da imamo pristup ruskom gasu preko Ukrajine na Mađarsku.

Stanić je podsetio i na jednu istorijsku epizodu koja ilustruje veze Srbije i Mađarske:
- Na početku Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija je sklopila sporazum o večnom prijateljstvu i miru sa Mađarskom. Sporazum je potpisao tadašnji predsednik Vlade Mađarske, Pal Teleki, koji se ubio kada su Nemci ipak ušli u Mađarsku kako bi napali Jugoslaviju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR