Glas Javnosti

GRČKA U CENTRU SKANDALA: Prisluškivana 32 važna imena iz politike, medija i biznisa

Svet
Autor: Glas javnosti

Brojne ličnosti iz političkog, medijskog i poslovnog sveta, uključujući bivšeg premijera Antonisa Samarasa i ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa u Grčkoj, navodno su prisluškivane pomoću špijunskog softvera.

Špijunski program nazvan „Predator“ koristila je grčka obaveštajna agencija (EYP) tokom prisluškivanja koja su vršena uz znanje grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, navodi grčki list „Documento“.

U tekstu, u kojem se autor poziva na neimenovanog izvora, na „spisku prisluškivanih“ navedena su imena 32 osobe iz političkog, medijskog i poslovnog sveta, prenosi N1.


Na listi prisluškivanih našli su se bivši premijer Samaras, bivši ministri za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis i Olga Jerovasili, ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, ministar razvoja i investicija Andonis Jeorgiadis, bivši ministar zdravlja Vasilis Kikilias, glavni urednik novina Kathimerini Alexis Papahelas, zamenik ministra finansija Nikos Hardalis, zamenik ministra odbrane Ministar Kristos Staikuras, ministar rada Kostis Hacidakis, lokalni načelnici i osobe iz opozicije našli su se na listi prisluškivanih.

U vesti se tvrdi da su na listi Micotakisove bliske kolege, kao i potencijalni rivali unutar stranke, kao i da su neki ljudi prisluškivani na telefonima njihovih supružnika i bliskih krugova.

Grčki list tvrdi da je Micotakis u potpunosti odgovoran za skandal.


Međunarodni institut za štampu (IPI) je u aprilu izvestio da je mobilni telefon grčkog novinara Tanasisa Kukakisa 10 sedmica tokom 2021. praćen špijunskim softverom pod nazivom „Predator“.

Nikos Andrulakis, lider opozicione stranke Pokret za promene (KINAL) i poslanik u Evropskom parlamentu (EP) i Kristos Spircis, poslanik glavne opozicione stranke Alijansa radikalne leve strane (SIRIZA), takođe su podneli krivičnu prijavu zbog pokušaja instaliranja istog špijunskog programa na njihove telefone.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR