Glas Javnosti

SAVETI ZA UŠTEDU: Rasipamo 60% toplote za grejanje, kako to promeniti?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Većina stambenih i poslovnih objekata u Srbiji ima velike gubitke energije usled loše izolacije, neekonomične potrošnje i nerazvijene svesti korisnika o potrebi za štednjom energije.

Energetskom obnovom starih kuća i zgrada, moguće je postići uštedu u potrošnji toplotne energije od 60%. Osim zamene prozora, najveće uštede mogu se postići izolacijom spoljnih zidova, kao i dodatnim ulaganjima u toplotnu izolaciju pri obnovi već dotrajale fasade.

Zato je Agencija za energetiku Grada Novog Sada povodom Svetskog dana energetske efikasnosti u posebnoj brošuri izdvojila praktične savete za unapređenje energetske efikasnosti u zavisnosti od finansija kojim raspolažu građani, piše portal Ekapija.


Jednostavne mere povećanja energetske efikasnosti, bez dodatnih troškova, uz trenutne uštede tiču se isključivanja grejanja ili hlađenja tokom noći, čak i kada nema nikoga kod kuće, dok je važno spustiti roletne i navući zavese. Takođe se navodi da je potrebno izbegavati zaklanjanje i pokrivanje grejnih tela zavesama ili maskama i da je potrebno vremenski prilagoditi grejanje i pripremu tople potrošne vode. Preporučuje se da se u sezoni grejanja smanji sobna temperatura za jedan stepen, dok u letnjem periodu treba smanjiti maksimalno šest stepeni u odnosu na spoljnu.

Kada je reč o merama za povećanje energetske efikasnosti uz male troškove i brzi povrat investicije (do tri godine) uštedećete energiju efikasnim dihtovanjem prozora i spoljnih vrata, proveravanjem i popravljanjem okove na prozorima i vratima i izolovanjem niše za radijatore i kutije za roletne. Takođe, možete toplotno izolovati postojeće kose krovove ili plafone prema negrejanom tavanu, potom smanjiti gubitke toplote kroz prozore ugradnjom roletni, postavljanjem zavesa i ugradnjom termostatskih ventila na radijatore.

Energija se može uštedeti ukoliko se koristi prirodno osvetljenje u što većoj meri ili ukoliko mašine za veš i mašine za pranje sudova uključujete samo kada su pune (najbolje noću).


Takođe, važno je podesiti termostat električnog grejanja vode na temperaturu vode do 50 stepeni i uključiti ga samo kad je neophodan, potom isključivati električne uređaje u potpunosti, te koristiti tuš umesto kupanja u kadi, jer će se na taj način uštedeti značajne količine vode i energije.

U brošuri se napominje da je važno redovno servisirati i podešavati sistem grejanja i hlađenja, ali i da je korisna ugradnja automatske kontrole i nadzor energetike kuće. Uz manje troškove štednja energije postiže se i stavljanjem štedne sijalice u rasvetna tela, potom zamenom kućnih aparata sa energetski efikasnijima (energetske klase A ili A+). Preporučuje se i korišćenje vegetacije radi ublažavanja klimatskih uticaja (toplotna zaštita, zasenjivanje/hlađenje, uticaj na mikroklimu), ali i uvođenje internih sistema za zaštitu od sunca (npr. venecijanere, roletne), na stranama koje gledaju na jug, istok i zapad radi smanjenja bljeska i bolje zaštite od sunca.

Ovim merama iz Agencije za energetiku Grada Novog Sada pridružuju i mere za povećanje energetske efikasnosti uz nešto veće troškove i duže razdoblje povrata investicije (više od tri godine) koje, pre svega, uključuju zamenu prozora i spoljnih vrata toplotno kvalitetnijim prozorima, kao i toplotnu izolaciju spoljnog omotača kuće (zidovi, podovi, krov i sl.).


Uz veće troškove moći ćete da doprinesete energetskoj efikasnosti tako što ćete izgraditi vetrobran na ulazu u kuću, sanirati i obnoviti dimnjak ili izolovati cev za toplu vodu i spremnik. Kao korisna opcija navodi se i zamena kotlove za toplu vodu, ugradnja sistema sa fotonaponskim ćelijama radi dobijanja električne energije ili ugradnja pasivne solarnih sistema radi dobijanja tople potrošne vode. U brošuri se napominje da je potonje mere najbolje izvoditi istovremeno s nužnim merama rekonstrukcije. Kod gradnje novih zgrada važno je već u procesu idejnog projekta predvideti mere energetske efikasnosti i mogućnosti racionalnog korišćenja energije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR