Glas Javnosti

EVO U KOM GRADU JE NAJVEĆA UŠTEDA: Srbija potrošila 14,34% manje struje u oktobru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ovog oktobra u odnosu na prošli protok električne energije u Srbiji smanjen je za 14,34%, ističu za Danas u Elektrodistribuciji Srbije.

U oktobru je potrošeno 2,167 milijardi kWh struje, dok je u istom periodu prošle godine protok električne energije bio 2,53 milijardi, što znači da je za 360 miliona kWh manje struje potrošeno ovog oktobra u odnosu na prošli.
Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu Elektrodistribucije, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

- U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kWh, što je za 18,91% manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kWh, za 12,92% manje u odnosu na isti period prošle godine - naglašavaju za Danas iz EDS-a.
U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kWh, za 13,86% manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili za 14,31% manje u odnosu na oktobar 2021. godine.
Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je, prema podacima EDS, bio 526 miliona kWh, što je za 10,91% manje u odnosu na isti mesec prošle godine.
- Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature - ističu u Elektrodistribuciji.
Obraćajujući se javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć govorio o potrošnji struje istakavši da su "svi regioni Srbije manje potrošili struje u oktobru u odnosu na prošlu godinu, osim Beograda".
Prema podacima Elektrodistribucije upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju. Osim toga, Vučić je rekao da će uvesti veće restrikcije u Predsedništvu da bi došli do uštede od 40%.

Naime, Predsedništvo je bilo to koje je u septembru najviše "uštedelo" struje ako se pogledaju državni organi.
Prema podacima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Predsedništvo Srbije uštedelo je 31,24% električne energije, a Vlada Srbije 16,49%. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24%.
Ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26 smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64%, a skromna ušteda električne energije od 3,56% bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu.
Podsetimo, Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30% na mesečni račun u periodu od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine.
Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20% u poređenju sa istim mesecom prošle godine dobiće popust od 15%. Za uštedu električne energije za 20 do 30% umanjenje će iznositi 20%, a za uštedu veću od 30% obračunavaće se 30% popusta.
Popusti će se primenjivati, kako naglašava EPS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu, prenosi sajt Danas.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR