Glas Javnosti

PREGOVORI O MINIMALCU: Koliko traže sindikati, a šta nude poslodavci?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 15. avgusta do 15. septembra sindikati i poslodavci imaju rok da se dogovore o povećanju minimalne cene rada. U suprotnom, odluku će doneti Vlada. Osim povećanja minimalca, država za jesen najavljuje i dvocifreno povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Sve to, kažu, u procentima znatno iznad rasta inflacije.


Sindikati i poslodavci za sada su u jednom saglasni: teško da ćemo se dogovoriti. Što se zahteva jednih i mogućnosti drugih tiče – raskorak nikad veći. Minimalna prosečna zarada sada je 35.000 dinara.

- Iz juna po stavkama koje čine minimalnu potrošačku korpu to je iznosilo 51.340 dinara. Sve što je blizu te sume, a apsolutno smo sigurni da to neće biti toliko, ali smo isto tako svesni toga da ne može da bude ni 40.000 - kaže Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.
- U anketi su poslodavci rekli da su spremni da povećaju minimalnu cenu od 9 do 12% - kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

- Ono što je nama namera je da idemo na dvocifreno povećanje minimalne zarade, dakle pod uslovom da se sindikati i poslodavci ne dogovore, da to bude zarada koja će doseći nivo od 40.000 dinara - kaže ministar finansija Siniša Mali.

Više od 68% anketiranih poslodavaca smatra da je neophodno povećanje minimalne zarade, što je za 5% više nego prethodne godine.

- Povećanje minimalne zarade, vuče i gura sve prosečne plate gore u Srbiji, što je dobro. Takođe otvara veliku rupu kod poslodavaca i mi ćemo izaći sa tim da taj iznos kojim bi poslodavci povećali minimalac pokrije država. Kroz povećanje neoporezivog dela dohotka, kroz smanjenje doprinosa - kaže Mali.
Sindikati bi radije da se stope doprinosa ne diraju, već da rasterećenje ide nauštrb poreza na zarade. Iako im dogovor ne ide od ruke, sindikati i poslodavci su oko jednog gotovo saglasni.

Sindikati će u svakom slučaju tražiti pod broj jedan da ta cena važi bukvalno od septembra, kaže Milić.

- Da se dva puta po manje povećava minimalna zarada, a ne ođednom kako to sindikati traže da bude 30, za trećinu više nego što je sada - rekao je Atanacković, prenosi portal Ekapija.

Minimalna cena rada sada je 201 dinar po satu, prema poslednjim najavama nadležnih prostora ima za rast od 14%, dok bi se penzije povećale za 20,2%, a plate u javnom sektoru od 12 do 25 procenata, koliko bi dobili zaposleni u Vojsci.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR