Glas Javnosti
Posta

SJAJNE VESTI: Od septembra posao za građane zemalja Otvorenog Balkana bez viza i radnih dozvola

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije od septembra će, zahvaljujući povezivanju nacionalnih elektronskih sistema ovih država u okviru inicijative Otvoreni Balkan, prvi put moći slobodno da pristupe jedinstvenom tržištu rada, rekao je za Novosti Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu.

- Kada je pre pet godina osnovana Kancelarija, svega desetak ljudi radilo je u njoj, a sada ih je u dva grada 115. Cilj nam je bio da građani ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera, već da država prikuplja dokumenta za njih. Hteli smo efikasnu, ekonomičnu, transparentnu javnu upravu i sve sisteme smo gradili korak po korak. Danas smo non-stop onlajn, nemamo radno vreme, građanima smo na usluzi svih sedam dana u nedelji 24 sata dnevno. To je ono čemu smo težili i kako treba da izgleda javna uprava, dostupna građanima u svakom trenutku - kaže Jovanović.
Zaposleni u Kancelariji za IT i e-upravu, kako ističe Jovanović, ruše barijeru javne uprave i čine pravi veliki tim zaposlenih u dva grada, Beogradu i Kragujevcu, koji radi na različitim poslovima.


- Na samom početku bili smo svesni da nisu svi digitalno pismeni. Sistemi su na početku pravljeni tako da su građani dolazili do šaltera, a iza njih su se razmenjivali određeni podaci između institucija. Prvi i pravi primer za to je usluga "Bebo, dobro došla na svet", gde roditelji još u porodilištu detetu daju ime, upišu ga u Matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, zdravstveno osiguranje i roditeljski dodatak.
Ta usluga je upravo jedna od mnogih koja je pokazala građanima šta je e-uprava, jer roditelji nisu morali da obilaze šaltere, već je zaposleni u porodilištu sve to obavljao za njih elektronski.
- Na taj način do sada je registrovano 360.000 beba, a razmenjeno je i više od 100 miliona podataka elektronskim putem, za koje građani nisu više morali da nose različita dokumenta na šaltere - izvode iz Matične knjige rođenih, državljanstvo, prebivalište, podaci iz PIO fonda, MUP-a, Katastra - navodi on.


- Primera radi, usluga "Moja srednja škola" povezala je MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvo, osnovne i srednje škole, tako da su roditelji mogli pomoću interneta i sa bilo kog mesta da upišu svoje dete u srednju školu. Uštede koje su ostvarene korišćenjem elektronske uprave, kako za građane, tako i za državu, ogromne su. Na našem portalu E-uprava danas imamo 1,5 miliona korisnika koji koriste različite usluge - rekao je Jovanović.
Tržište informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je, tvrdi Jovanović, "gladno IT-jevaca" iako oko 92.000 njih radi u ovom sektoru. I to je malo, jer postoji ogroman deficit u ovom sektoru, prenosi portal Ekapija.
- Očekujemo da će izvoz IKT sektora ove godine premašiti 2,5 mlrd EUR i veći je nego izvoz poljoprivrede. Koliki je to uspeh, pokazuje podatak da je pre šest godina izvoz IKT sektora bio svega 6 mil EUR - poredi on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP