Glas Javnosti

PLAĆANJE GASA U RUBLJI NE ODNOSI SE NA SRBIJU: Ali nas ta MERA ipak POGAĐA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da zemlje neprijateljski nastrojene prema Rusiji moraju da plaćaju gas u rubljama, izazvala je jačanje rublje i užurbanost u Evropskoj uniji.

Kako Srbija nije za sada na listi neprijateljskih zemalja, ta odluka za Srbiju ne važi. To, međutim, ne znači da neće pogoditi i našu zemlju.

Kako su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu tako je skočila cena gasa i cena nafte. Vrednost rublje je pak naglo opadala. Svaka objava sankcija obarala je rublju i svaka kontramera ruskih vlasti ju je pomalo podizala.



Najnovije rešenje ruskog predsednika da natera neprijateljske države da gas plaćaju u rubljama rezultiralo je da je novim jačanjem rublje što je bio jedan od ciljeva.

Ideja je, objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Svetozar Tanasković, da se jedan deo tražnje za ruskim rubljama prebaci u inostranstvo.

"Do sada su sve zemlje koje su uvozile gas plaćale u evrima, direktno, i na taj način je Rusija dobijala evre za plaćenje svojih ostlaih obaveza i uvoza, a sada pošto su trenutno sankcije uvedene, centralna banka ne može da vrši transfere sa drugim zemljama, a ovo bi bio neki način da se na silu te transakcije ruske centralne banke i ostalih evropskih banaka ponovo omoguće", navodi Tanasković.



Međutin, Putin je ovim evropske zemlje pozvao i na odmeravanje snaga.

Zapravo im je rekao - vi sad morate da prekršite sopstvene sankcije koje ste nama uveli, da biste ostali pri gasu, pa vi sada vidite da li hoćete, kaže urednik ekonomije u dnevnom listu "Danas" Aleksandar Milošević.

"Ako sad zbog tog ponosa i svog integriteta odustane od toga i kaže: ne, ne, ne, mi nećemo, onda je pitanje - pa čekaj zašto onda to niste uradili prvi dan i sačuvali Ukrajinu? A, s druge strane, ukoliko na kraju kažu: dobro, nema veze, ipak ćemo plaćati, onda se tu jasno pokazuje kakav je odnos snaga" - ističe Milošević.

Potpuno odstajanje od ruskog gasa nanelo bi štetu i Rusiji i EU, ističku stručnjaci. Putinovo rešenje, ali i izjave evropskih zvaničnika da se ne može bez velike štete za sopstevenu privredu odustati u kratkom roku i u potpunosti od ruskog gasa, uticale su na cenu gasa tako da je on na evropskoj berzi nastavio da poskupljuje.



Mesečni prosek rasta cene gasa je skoro 25,5 odsto. I to utiče i na cene i u Srbiji. Pored toga, postavlja se i pitanje NIS-a koji je u većinskom ruskom vlasništvu te formalno i on podleže sankcijama.

"Postoji mogučnost da EU izuzme NIS, jer je to postavljeno kao jedno etičko pitanje - svoje kompanije ste izuzeli od zabrane uvoza ruske nafte i gasa, a naše kompanije, sprske, pogađate i onda je izgleda i EU možda voljna da Srbiji tu izađe u susret, ali opet mi ne znamo da li će se to dogoditi, i to je možda vezano za određene političke poteze Srbije" - ocenjuje Milošević.

Ostao Gasporom u Srbiji ili ne, kriza će se ovde svakako osetiti, uveren je Tanasković. "Jednostavno kada pogledate cenu barela kolika je bila juče, vidite u stvari da celokupna situacija se preliva na cenu nafte, ne samo u svetu, nego i kod nas" - ukazuje on.



Cena sirove nafte je rasla i padala od početka invazije na Ukrajinu u mesečnom proseku veća za skoro 18 procenata i na kraju radne nedelje je oko 112 dolara za barel, a godina je počela sa cenom od oko 75 dolara za barel, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR