Glas Javnosti

ZAHUKTAVA SE IZVOZ Železara profitira zbog sukoba sa Rusijom i Belorusijom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Železara u Smederevu, u vlasništvu kineskog Hbisa, posle preraspodele kvote za uvoz čelika u EU, koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, moćiće da izvezu 30.000 tona više na kvartalnom nivou.

- Kvote su uvedene 2019. godine i odnosile su se na sve proizvode Hbisa. Ovom kvotom obuhvaćeno je povećanje količine izvoza programa toplo valjanih proizvoda, dok su kvote za hladno valjane proizvode i proizvode od belog lima ostale iste. To znači da ćemo umesto 120.000 tona na kvartalnom nivou, moći da izvozimo 150.000 tona - rekao je izvršni direktor za proizvodnju u toj kompaniji Vladan Mihailović.

U izjavi za RTS je naveo Hbis ima potencijal da poveća proizvodnju.

- Fokusiramo se na projekte kako bismo izvršili supstituciju skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom koji mi proizvodimo u našoj visokoj peći. Mi ne možemo da utičemo na cene energenat na svetskom tržištu, ali možemo da poboljšavamo energetsku efikasnost i vršimo supstituciju gasa. Veliki problem je snabdevanje koksom. Radimo i sa našim snabdevačima izvan Ukrajine i Rusije i pokušavamo da iznadjemo nova tržišta snabdevanja ugljem koji je važan energent za uduvavanje u našu visoku peć - kazao je Mihailović.

Kako je dodao, oko 65 odsto sirovina uvozili su iz Ukrajine i Rusije.

- Mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovina u kriznim situacijama. Uspeli smo da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, radimo na poboljšavanju snabdevanja iz Indije i Brazila. Osnovni cilj je kontinuirani rad dve visoke peći, uz potpuno zadovoljenje naših kupaca - naglasio je Mihailović.

Dodao je da železara od avgusta 2021. radi sa dve visoke peći.

- Mi smo visoku peć broj jedan pre svega zbog drakonskih kvota EU obustavili u julu 2020. da bismo nakon 13 meseci aktivirali tu peć, uspešno se prilagodili novim uslovima i zadovoljni smo uslovima postojanja u 2021. godini - kazao je Mihailović.

Zbog kvota su, kako je istakao, imali pauzu u proizvodnji od 13 meseci i nijednom nisu došli u situaciju da zaustavljaju proizvodnju zbog kovida-19.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR