Glas Javnosti

OBUSTAVLJEN RAD U BORSKOJ TOPIONICI! Jutros zaustavljene peći, kvalitet vazduha će sada biti bolji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Počeo je veliki remont borske topionice, koja neće raditi do septembra, saopštio je danas Ziđin.

Jutros u 4.15 sati zaustavljena je i ispražnjena fleš-peć, čime je i zvanično počeo veliki remont metalurških agregata u borskoj topionici.

 

U naredna četiri meseca stari topionički sistemi biće povezani sa novim jer kompanija Serbia Ziđin Koper, kako je navedeno, ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja.

Kompanija Serbia Ziđin Koper je dosad uložila više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB-u Bor, a preko 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine.

Takođe, biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja.


Izgradnja tog sistema biće završena tokom ove godine, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji, navode iz Ziđina.

Višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru je u velikoj meri već rešen, jer se vrednosti svih emisija nalaze u dozvoljenim granicama, a vrlo često su i daleko ispod tih granica.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja očekuje se da će Serbia Ziđin Koper do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR