Glas Javnosti

ZIĐIN POD NADZOROM: RERI i mladi istraživači podneli zahtev za inspekcijski

Društvo
Autor: Glas javnosti

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Društvo mladih istraživača iz Bora podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad kompanijom Ziđin Bor Koper zbog sumnje da su visoke koncentracije arsena 2021. godine u vazduhu posledica prerade rude u topionici bakra.

Visoke koncentracije arsena zabeležene su i tokom 2022. godine, pa je tako krajem januara koncentracija arsena u vazduhu bila 180 puta viša od dozvoljene, navodi se u saopštenju.

Zakon o zaštiti vazduha zabranjuje prekoračenja propisanih vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu, te dozvoljena prosečna vrednost na godišnjem nivou za arsen iznosi šest ng/m3, navodi RERI.

U saopštenju se upozorava da prosečna godišnja vrednost sadržaja arsena u Boru višestruko premašuje dozvoljene vrednosti na svakoj mernoj stanici u gradu.

Zagađivač, kineska kompanija Ziđin Bor, nije snosila nikakve posledice za ovakvo narušavanje zdravlja ljudi i životne sredine, te su Društvo mladih istraživača iz Bora i RERI poslali Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad kompanijom, prenosi N1.

Ukoliko nadležna inspekcija propusti da pokrene prekršajne postupke, postupke za privredne prestupe i podnese krivične prijave, RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora će to uraditi kako bi odgovorni bili izvedeni pred sud, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR