Glas Javnosti

Nove loše vesti za nemačku ekonomiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemačka privreda će verovatno oslabiti i u četvrtom kvartalu, a njen oporavak sledeće godine biće naporan i zavisiće od potrošnje domaćinstava, ocenjuje centralna banka

Visoki troškovi energenata, slaba inostrana tražnja i povišene kamate naškodile su nemačkoj industriji, pa se ovogodišnja privreda po stopi rasta svrstala među najslabije u Evropi.


„Privredna aktivnost će verovatno blago opasti i u četvrtom kvartalu 2023. godine“, ocenila je centralna banka u svom poslednjem mesečnom izveštaju, dodajući da će oporavak od tvrdoglave slabosti koja je počela na početku ruske invazije na Ukrajinu biti „težak“. "

Nemački BDP je samo u periodu od aprila do juna porastao na kvartalnom nivou za 0,1 odsto. U prvom kvartalu aktivnost je stagnirala, a u trećem je smanjena za 0,1 odsto. U četvrtom kvartalu pokazatelji su uglavnom slabiji od očekivanih.


Bundesbanka je samo oprezno optimistična u svojim prognozama za narednu godinu, ističući visoku zaposlenost, snažan rast plata i stabilizaciju pokazatelja raspoloženja. „Postoje znaci blagog poboljšanja u novoj godini. Fundamentalni trend novih porudžbina navodi na zaključak da je pad inostrane tražnje možda dostigao dno“, ocenjuje Bundesbank.


Međutim, to su samo naznake, naglašavaju oni i dodaju da nema konkretnih dokaza o kontinuiranom poboljšanju globalne industrijske aktivnosti i da istraživanja ukazuju na pad novih narudžbina i generalno slabu tražnju.


Knjige narudžbi nemačkih kompanija polako se prazne i to bi moglo dodatno da uspori proizvodnju, upozoravaju. Podsticaj će biti potrošnja domaćinstava, koja u početku može biti oprezna, ali će veći neto prihodi na kraju podstaći rast realne potrošnje, navodi Bundesbanka.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR