Glas Javnosti

PRILIKA ZA ZAPOSLENJE: Veliki deficit radnika u Nemačkoj u sektoru organizacije događaja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemačka se suočava se s velikim nedostatkom kvalifikovanih radnika u sektoru organizacije događaja, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog Ifo instituta za ekonomska istraživanja. U oktobru je 40% organizatora događaja prijavilo probleme s pronalaskom radnika, što je manje od 45 posto u julu i znatno ispod 64% prošlog leta.

- Zbog talasa otkaza događaja tokom pandemije kovida-19, mnoge kompanije nisu si mogle priuštiti da zadrže osoblje - komentarisao je podatke ove nedelje Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifu. Zbog toga je ove godine nekim organizatorima festivala bilo teško pronaći dovoljno radnika.
Ipak, poslovna klima u sektoru organizacije događanja znatno se poboljšala jer opstanak većine kompanija u industriji nije ugrožen. U oktobarskom istraživanju samo je 7% kompanija navelo da su zabrinuti za svoju egzistenciju. Na primer, u leto 2021. bilo ih je 70% zbog mera protiv koronavirusa.

Kompanije su i dalje zadovoljne trenutnim poslovanjem, ali prema rečima Wohlrabea, organizatori događaja zabrinuti su da će se posledice prošlih mera uskoro početi pokazivati. Pokazatelj očekivanja za budućnost pao je u oktobru s -12 poena na -16,8 poena. Uz nova zapošljavanja, kompanije planiraju i veće cene ulaznica za iduće mesece.


Glas javnosti/ K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR