Glas Javnosti

MALINA SKUPLJA OD MESA: Hladnjačari nude i do 400 dinara za kilogram malina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ovogodišnji rod maline biće i do 40 odsto manji u odnosu na 2021. godinu. Lanjska suša i loš sadni materijal uzeće danak, pa je stanje u malinjacima daleko od dobrog.

I dok pojedini voćari, naročito planinski delovi oko Ivanjice i Arilja, pokušavaju da saniraju štetu od nedavnog grada, deo hladnjačara je izašao sa otkupnom cenom od 350 do 400 dinara za kilogram.

Iz Asocijacije malinara Srbije poručuju da je cena koja bi pokrila sve troškove primarnih proizvođača - 700 dinara za kilogram "crvenog" zlata.

- Neke hladnjače planiraju da krenu sa tom cenom, od 350 do 400 dinara, ali oni ne obilaze terene i ne znaju kakvo je stanje sa malinom - ispričao nam je Dobrivoj Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije. - Ovo što može golim okom da se vidi, sigurno će dati manji rod za nekih 30 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo oko 50.000 tona. Malinjaci nisu baš u dobroj kondiciji. On mora da bude takav da se ne vidi čovek u drugom redu, a sada kroz ceo malinjak možete da gledate. I po tome se vidi da će biti manje nego prošle godine.



Kako objašnjava Radović, izvoznici i hladnjačari ne treba sa poljoprivrednim proizvođačima da sklapaju ugovore koji će svima ići na štetu, jer malina nema. To je činjenica. Uz to, malinari duguju količine još iz 2019.

- I na ovih 15.000 hektara na koliko ima zasada, maline ima svega pet odsto, ostalo su loše - ističe Radović. - Nema veze koja je sorta. Prošle godine nije bila loša cena, ali je sada sve poskupelo od 100 do 300 odsto. Repromaterijal, energenti, hemija za agrotehničke mere, gorivo.



Deo malinara u Srbiji trenutno pokušava da sanira štetu od grada koji je bio za vikend. U planinskim delovima, uništen je deo rodnih grančica, dok je u dolini pala lepa kiša.

SKANDINAVCI BI SVE DA OTKUPE?

SRBIJA je malinu izvozila u Rusiju svega nekih sedam do 10 odsto od ukupnog roda. Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede, ističe Radović, ovo voće sada stiže do rafova radnji u Skandinaviji ali i Japanu.

- Skandinavci zovu i kažu da žele da otkupe sav ovogodišnji rod maline - objašnjava naš sagovornik. - Imaju novac, gorivo, zlato, ali ne i hranu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR