Glas Javnosti

Loša godina za MALINARE: Prinos nikad manji, a cena se još ne zna

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sezona berbe malina je na pragu, ali još uvek se ne zna ništa o otkupnoj ceni, a da stvar bude gora prinos je zbog suše rekordno nizak.

Na sve to suočavaju se manjkom berača kojima je, kako kažu, dnevnica od 5.000 dinara – mala.

Vladimir Nikolić, predsednik Udruženja „Crveno zlato“ iz Kosjerića prošlog leta je sa hektara pod malinama ubrao 13 tona. S obzirom da će u ovom delu Srbije berba početi krajem juna, a do tada se najavljuju suše i oluje, ne može da proceni koliki će mu biti ovogodišnji prinos. Svakako, kaže on, biće najmanji u poslednjih 20-30 godina jer su lastari ostali kratki.

-Suša je bila prošlog leta, pa opet i ovog proleća. Ko nema sistem za navodnjavanje moći će sa hektara da ubere možda pet-šest tona. Ja ga imam, ali to nije nikakva garancija ako temperatura i dalje bude išla preko 30 stepeni, u tim uslovima ne vredi ni zalivati – pojašnjava Nikolić. 

Pre par dana pojavila se informacija da će ovogodišnja malina biti plaćena od 600 do 800 dinara, a koju nisu izneli hladnjačari nego predstavnici malinara.  - Prošlogodišnji rod je plaćen 420-430 dinara. S obzirom na poskupljenja do kojih je došlo u međuvremenu, sve ispod 600 – 650 bi bilo loše. Samo na pokrivanje troškova proizvodnje otpada 370-380 dinara, plus plus treba platili berače koji traže 150 dinara po ubranom kilogramu ili dnevnicu od šest-sedam hiljada – dodaje predsednik kosjerićkih malinara.

U bajinobaštanskom kraju, žali se Dragan Vukajlović iz duba, član Udruženja „Srpska malina“, dobra kiša nije pala dva meseca, temperature su sporadično jako visoke, a većina proizvođača nema sisteme za novodnjavanje. Pritom, velike površine malinjaka ostale ostale nepovezane posle prošlogodišnje suše i grada.

- Ne znam za ostale malinarske krajeve, ali u Bajinoj Bašti rod nikada nije bio manji nego što će biti ove godine – najavljuje Vukajlović.

Hladnjačari, priča on, do sada nisu spomenuli otkupnu cenu ovogodišnjeg roda. Od pojedinih proizvođača do njega su doprle vesti da će kilogram biti plaćen čak od 800 do 1.000 dinara.

- To je nerealno, samo spisak lepih želja. Da sam kupac nikada ne bih dao 800 dinara za malinu, nije ona lek. Radna snaga je ogroman problem. Niko ispod 5.000 dinara neće da okopava malinu, dok za branje traže mnogo više od toga. Đubrivo je sa prošlogodišnjih 38 otišlo na 112 dinara. Malinari su u nebranom grožnju , ne znaju na čemu su, koliko mogu da ponude beračima a da ne ostanu u minisu jer je cena još na dugom štapu. Polako dolazimo u situaciju da će se proizvođači gajiti malinu samo na onoj površini sa koje sa svojom porodicom može da je ubere – kaže Vukajlović. 


 Dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i jedan od najvećih naših stručnjaka u oblasti malinarstva, slaže se sa proizvođačima da će prinos zbog vremenskih prilika biti manji, ali je optimista po pitanju cene s obzirom da je malina veoma tražena, a prinos u konkurentskim državama je pao.

- Čile je pao ispod 15.000 tona, a 2016. je imao preko 35.000. Poljska je podbacila prošle, tako će biti i ove godine. Doduše, pojavljuju se neke druge zemlje koje beleže uspon, poput Meksika, ali je tržište najviše okrenuto tradicionalnim proizvođačima – ističe on.

O ceni ovogodišnjeg roda ipak ne želi da licitira, ali poručuje šta bi trebalo raditi da ona uvek bude dobra.

- Naša malina je kvaliteta kakvog nema u svetu, i to kupci vrlo dobro znaju. Za cenu se bori pozitivnom kampanjom, pričom o pozitivnim svojstima korišćenja maline, primerima iz prakse, a ne stavovima samozvanih predstavnika malinara: „Proizveo sam i neko će morati da plati“. I pojedini hladnjačari su loše uticali na cenu maline, u želji da je spuste pre par godina su pričali o lošim standardima i nehigijeni, a u stvari po našim standardima se upravljaju svi drugi – priča Leposavić.

Globalna ekonomska kriza izazvana ratom u Ukrajini, navodi on, ne ide na ruku malinarima jer psihotično delue na kupce u čitavom svetu. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR