Glas Javnosti

BERAČIMA MALINA DNEVNICA I DO 8.000 DINARA: Krvav posao za PRISTOJNE PARE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Malinari se nadaju da će cena maline ove godine premašiti 600 dinara po kilogramu.

Pojedini otkupljivači sigurni su da će cena „izaći“ i na 800 dinara po kilogramu, što bi bio istorijski rekord. Na to će, kažu stručnjaci, pre svega, uticati manjak roda u brdskim predelima, gde su malinjake „pokosili“ kasni sneg i suša. Dlanove ove godine "trljaju“ i berači malina, piše Nova.

Berba maline nije uopšte lak posao, ali je iz godine u godinu sve plaćeniji. Ukoliko se ostvare prognoze malinara da bi otkupna cena maline dostigla 800 dinara, pa i više, u jeku berbe, dnevnica za berače dostići će i 8.000 dinara. Onda će za mesec dana rada biti moguće zaraditi i 150.000 dinara.


- Već godinama unazad berem maline i pouzdano znam da što je veća cena rada to su i veći zahtevi. Neko bi rekao da je to logično, ali nije sasvim. Praksa pokazuje nehumane gazde, izuzetno loše uslove (čast izuzecima) i stiče se utisak da bi berači bili spremni i na manju dnevnicu zarad boljih uslova i pristojnijih odnosa. Pre tri godine, u Prilikama kod Ivanjice, cena dnevnice je bila 4.000 dinara, ne vidim da je van logike da ove godine bude 5.000. Dodajmo i tu činjenicu da se za veću dnevnicu očekuje tri do četiri gajbe na sat. Ko smatra da može, srećno - kaže Mina Laković, beračica malina iz okoline Kragujevca.- Ako bude ta cena od 800 dinara, kao što se priča, neće biti skupa cena dnevnica i 6.000 dinara za dobrog berača. Onom koji može da nabere 50 i 60 kilograma maline, takva dnevnica će moći da se plati. Ako bude ispod te planirane otkupne cene, onda neće moći da se toliko plati. Tada bi realna dnevnica berača bila 4.000, najviše 5.000 dinara - kaže Predrag Radičević, proizvođač malina iz Kaone kod Kraljeva.


Sve češće stižu radnici iz drugih krajeva Srbije, ali i iz Rumunije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine… Ali, prema mišljenju ovog dugogodišnjeg proizvođača maline, najavljena otkupna cena od 800 dinara, ipak je previsoka. Čak i posle mnogobrojnih poskupljenja, od hemije pa do repromaterijala.


- Prošle godine je kilogram bio 420 dinara, i mi smo bili zadovoljni tom cenom. Realno treba reći, i da bude 500 dinara kilogram, opet bi bili zadovoljni. Ne zaboravimo da smo pre četiri godine proizvodili malinu na 100 dinara, i tada smo se jedva uklapali, jer je toliko koštala proizvodnja. Sada se ukazala šansa da i mi zaradimo - objašnjava Radičević.

Prošlogodišnja visoka otkupna cena motivisala je proizvođače da investiraju u bolju zaštitu, tako da se u ovu sezonu ulazi sa znatno nižim procentom bolesti i štetočina.


Sadnice maline su prošle godine koštale 15 dinara. Nakon što je poslednja otkupna cena od 450 dinara po kilogramu zadovoljila malinare, ove godine su sadnice poskupele čak četiri puta. Jer, ponovo je zavladala "crvena groznica". A problem predstavlja i prodaja nezdravog sadnog materijala, kao što je bio slučaj i u Vojvodini, pa se sada zanavljaju površine.

Stručnjaci procenjuju da će rod biti niži i do trideset procenata. A vrhovi pojedinih brda su još pod snegom. Koliko će maline vredeti ove sezone, zavisi mnogo i od situacije na svetskom tržištu koje je uzdrmano ratom u Ukrajini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR