Glas Javnosti

LITAR DIZELA DRASTIČNO POJEFTINIO: Ovo su nove cene goriva na srpskim pumpama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evrodizel će se ove nedelje do petka 13. maja prodavati po ceni od 202 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 180 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija.

Najviša maloprodajna cena derivata nafte utvrđena je u skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre neki dan da će u Srbiji cene nafte biti još niže.


- Vratiće se dizel na 195 dinara, benzin na 180 dinar, na nekim drugim pumpama koje se ne snabdevaju od naše nafte biće nešto više, ali nigde ne sme da pređe 197 dinara i 202 dinara - poručio je on.

Vučić je u obraćanju građanima, govoreći o situaciji sa energentima, istakao da se suočavamo sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu i podsetio da je mađarski premijer Viktor Orban uvođenje sankcija na rusku naftu nazvao bacanjem atomske bombe.


Predsednik je naveo da Srbija ima određene količine nafte na svojoj teritoriji i naveo da je to negde 800.000 tona na godisnjem nivou, a eksplataciona prava pripadaju naftnoj industriji Srbije koja je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta, odnosno ruskom.

Naveo je da je upravo zato tražio od predstavnika ruske kompanije da spuste cene nafte i naftnih derivata, i dizela i benzina, da su oni računali i polazili od cene na međunatrodnom trzištu.

- Zamolio sam ih da uzmu u obzir da 20 odsto nafte koju koriste je nafta iz Srbije i da bi bilo fer da ta cena bude niža i veleprodajno i maloprodajno - istakao je Vučić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR