Glas Javnosti

"GLAS" VODIČ: TOP PET najtraženijih zanimanja u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vozač, pekar, sladoledžija, šanker, knjigovođa...

Ovo su trenutno najtraženija radna mesta na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje. Profili ovih traženih zanimanja umnogome su posledica početaka letnje sezone. Mnogi naši državljani odlaze na privremeni rad u inostranstvu jer tokom leta mogu daleko više da zarade nego radeći svoj posao u Srbiji.


I najanovija istraživanju pokazuju da se aktuelnim traženjem radnika samo produžava spisak neophodnih profila radnika u Srbiji. Do sada je manjak kadrova na domaćem tržištu rada bio uglavnom iz IT sektora, manjak radnika na tržištu osetili svi koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima.

- Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše pred letnju sezonu tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari - navodi se u analizi Infostuda.


Uprkos velikoj tražnji, malo kandidata konkurisalo je za radna mesta vozača i magacionera, što znači da ta zanimanja spadaju u deficitarna prema Infostudovim merilima. U analizi se zaključuje da je kandidata sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore kako bi potencijalne radnike privukli boljim uslovima ili jačanjem sopstvenog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR