Glas Javnosti

Koliko strane investicije utiču na privredu zemlje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svaki četvrti zaposleni u Srbiji na posao odlazi kod stranog poslodavca.

Među više od 300.000 zaposlenih u kompanijama koje su došle iz inostranstva, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2020, već godinu i po dana radi i Bojana Vuletić.

„Strane kompanije, a tu pre svega mislim na međunarodne korporacije koje posluju u oblasti informacionih tehnologija, komunikacija i prodaje, podstiču i nagrađuju zaposlene za lojalnost i dobre rezultate.

„Uslovi rada se prilagođavaju potrebama radnika, a i zanimljivi smo strancima, jer smo kvalitetni, vredni, obrazovni i ne koštamo koliko radnici na zapadu", priča Vuletić, zaposlena u kadrovskoj službi jedne inostrane firme.

Kompanije i pojedinci iz inostranstva su tokom 2022. uložili više od četiri milijarde evra u Srbiju, što je najviša suma stranog kapitala u državi u poslednjih nekoliko godina, kažu iz Narodne banke Srbije (NBS) za BBC na srpskom.

Najviše investicija u Srbiju dolazi iz zemalja Evropske unije, pokazuju podaci NBS.

Među firmama u stranom vlasništvu koje su se otvorile u Srbiji tokom 2022. trećina je u ruskom vlasništvu, 13 puta više u odnosu na 2021.

Vlasti u Srbiji u poslednje dve decenije opredelile su se da kapital iz inostranstva privlače i različitim subvencijama i olakšicama za ulagače.

Ipak, pojedini projekti privukli su pažnju lošim uslovima rada za zaposlene ili brzim povlačenjima vlasnika sa srpskog tržišta.

Šta su strane investicije i kako utiču na privredu zemlje domaćina?


Pod stranom investicijom podrazumeva se kada firma dolazi u drugu državu i gradi sopstvena postrojenja, donosi opremu i počinje posao koji u toj zemlji nije postojao, kaže Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

„Strana investicija je i kada strana firma kupi već neku postojeću.

„Osnova strane investicije je kapital", objašnjava ona za BBC na srpskom.


„Država bi trebalo da stimuliše one visoko-tehnološke investicije koje traže kvalifikovaniju radnu snagu, imaju kvalitetniju opremu, što se ogleda u većem izvoznom potencijalu i većim platama", govori Saša Đogović, ekonomista.

Njima, kako kaže, država domaćin profitira, jer na inostrano tržište plasira kvalitetnije proizvode.

„Za razliku od njih radno-intenzivne investicije poput kožarsko, obućarske ili tekstilne industrije traže jeftiniju radnu snagu, nisu tehnološki izazovnije i ne donose višu dodatnu vrednost", dodaje za BBC na srpskom.

Strani investitori su najviše ulagali u industriju prerade biljnih, životinjskih i mineralnih sirovina- oko 43,5 odsto, podaci su NBS-a.

Investicije utiču na bruto društveni proizvod, jer u njegov zbir ulazi sve što na teritoriji jedne države proizvedu domaće i strane firme.

Udeo ukupnih investicija u BDP-u Srbije je i dalje ispod preporučenog nivoa - oko 22 odsto, od čega samo Spet odsto čine strana ulaganja.

Prema Milenijumskim ciljevima razvoja Ujedinjenih nacija, udeo investicija u BDP-u zemalja poput Srbije trebalo bi da bude najmanje 25 odsto, piše u Beloj knjizi Saveta stranih investitora, objavljenoj u decembru 2022.

U ovom dokumentu koji se objavljuje svake godine analizira se poslovno okruženje u Srbiji, uočavaju problemi i ukazuje na potencijalna rešenja.

„Dobro je što strani investitori ulažu u Srbiju, ali Vlada treba da radi i na osnivanju domaćih srednjih preduzeća, da ih podstiče.

„U taj proces treba da se uključe i lokalne vlasti, da svi imaju podjednake šanse, a ne da se pojedini favorizuju", kaže ekonomista Đogović.

U Srbiji se strane investicije posmatraju kao zamena domaćoj privredi, ukazuje Delević, a ne kao njen dodatak.

„Otvaraju se strane fabrike, stalno čujemo: evo naša privreda je bolja, jer imamo i ovu fabriku, ali mi je nemamo.

„To nije naša fabrika, jer nema veze sa našim domaćim kapitalom - kada ste poslednji put čuli da je neko naš otvorio nešto u Srbiji?", objašnjava profesor.

Ipak, sve što proizvedu strane kompanije ubraja se u društveni proizvod Srbije.

Srbija je Zakonom o ulaganju usvojenim 2014. izjednačila domaće i strane investitore.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR